When China Rules the World

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Efter tre veckor med föreläsningar och seminarier är det dags för det första lovet. Hann knappt bli varm i kläderna, men så är det. Detta firade jag och Thomas med att åka till Central och Mong Kok och bränna massa stålar på kläder och – en kamera! Så i framtiden kommer ni kanske få ta del av häpnadsväckande vackra, snygga och otroligt estetiska bilder från Hongkong här på bloggen.

Jag tänkte visa lite godbitar och anekdoter som jag fått ta del av under veckans föreläsningar. I tisdags fick jag lära mig att det kan vara mygel i Hongkongs lagstiftande församling och att hongkongesiska politiker kan vara lika barnsliga som deras svenska motsvarigheter (se minut 04:59-06:37 in i klippet om du har tidsbrist!).

Ett annat hett ämne vid nästan samtliga undervisningstillfällen är Kinas utveckling och framtid. Eftersom ingen på förhand vet hur Kina agerar i säkerhetspolitiska och ekonomiska frågor så bäddar det för många spännande teorier om i vilken riktning världen är på väg. Martin Jacques tycks ha ett svar, nämligen att vi inte kan förstå Kina som en västerländsk nationalstat, utan måste hitta nya ramar för att kunna göra goda analyser på kinesisk politik. Har har för övrigt skrivit vår ena kursbok: ”When China Rules The World”. Det är alltså inte en fråga om, utan när.

Att skriva om skolan är kanske inte en rolig start på fredagen och firandet av det kinesiska nyåret. Som plåster på såren publicerar jag därför en lista: Dagens dagens!

Dagens ord: Urge. Min seminariekompis Jackie sa det säkert fem gånger i samma mening och uttalade det som ”Ughh”. Viss förvirring rådde.
Dagens västerländska namn: Rainbow. Eller kanske Dolce. Många hongkongeser eller kineser lägger till ett västerländska namn för att underlätta kommunikationen lite. Men ibland känns det lite… konstigt.
Dagens miss: Att inte se Jesperspexet U-137 och gå på dess premiärfest.
Dagens hamburgare: Big Mac meal. Måste sluta äta snabbmat. Nu.
Dagens gräl: Mellan malajen och Mainlandern på ena seminariet. Kina vill ockupera några öar som tillhör Malaysia eftersom de menar att de tillhör ”Stor-Kina” (dvs. Kina så som det såg ut på Qing-dynastins dagar). Malajen var skeptisk, kinesiskan spelade oskyldig.
Dagens skratt: ”Flag follows trade” skrev seminarieledaren på tavlan, och drog ett skämt av Eddie Izzard.
Dagens uttryck: Yolo. You Only Live Once. Kanske passande för en nyfiken bytis?
Dagens förkortning: q. Betyder inte bara kurator, utan även ”question” och kan skrivas lite hur som helst, gärna i slutet av ett mejl: ”any q?”.
Dagens konstaterande: Hongkongeser vet inte hur man går i rulltrappor. Är det höger- eller vänstertrafik?