Noll på sjutton

- in Ledare
@Ida Ölmedal

Kanske blir det här året då Lundakarnevalen får sin första kvinnliga general. Ska vi försöka komma på lite tips till kommittén och alla oss andra?

Det finns saker som var lundastudent bör veta. En sådan är att det nu bara är ett drygt år kvar tills det är karneval igen. Detta för att man redan nu ska hinna planera in sin kurs i praktisk filosofi A till nästa vårtermin.

I månaden som gick valdes ledningen för nästa års Lundakarneval, och i september utses generalen, chefen för denna jätteapparat som engagerar flera tusen studenter, lockar mängder av besökare och som senast omsatte 20 miljoner kronor.

Något var lundastudent också bör veta är detta: sedan 1946 har Lundakarnevalen haft en general, en chef som är ytterst ansvarig och ansikte utåt för hela karusellen.

Av sjutton generaler har hittills noll varit kvinnor.

Detta berättar jag inte för att jag tror att Lundakarnevalen är exceptionell i detta avseende. Tvärtom är den ett exempel på ojämställda ideal i studentlivet när det gäller vem som är en god ledare.  För att ta den här tidningen som ett annat exempel, är jag den tionde kvinnan av totalt 77 lundagårdsredaktörer sedan tidningen startade 1920.

Tyvärr slutar den här typen av påpekanden ofta i dagisargumentet: strukturerna är huggna i sten redan när flickan kommer i prinsessklänning till förskolan. Hon lär sig inte att ta för sig. Hon har inga chefsförebilder och vill därför inte själv bli chef. Varför inte prata om vad vi vuxna människor faktiskt kan ändra på? Och när vi nu befinner oss vid ett universitet, varför inte ta hjälp av vetenskapen?

Exempelvis har studier visat att både män och kvinnor har större förtroende för en kandidatur eller ett uttalande enbart beroende på att de tror att det kommer från en man. Ju mer man lämnar öppet för godtycklighet i en valprocess, desto mer missgynnas kvinnorna. Här är därför mitt första förslag till årets karnevalskommitté: formalisera rekryteringsprocessen. Bestäm på förhand vilka kvalitéer ni letar efter. Försök komma på sätt att utvärdera och mäta dem. Kräv öppenhet av er själva och redovisa vilka skäl som lett fram till valet.

Det förslaget kommer jag även att själv lägga fram för Lundagårds styrelse när de nu går in i rekryteringsprocessen för nya redaktörer.

Har du fler idéer? Dela med dig! På Lundagårds redaktörsblogg kommer jag att publicera alla goda tips jag får in, och även dela med mig av mina egna erfarenheter. Adressen är red.lundagard.se. Gå in och kommentera eller släng iväg ett mejl.

Ida Ölmedal, redaktör