Uni(k)ball – en balanserad lagsport

- in Studentliv

På söndagen fick idrottsutövarna på Victoriastadion uppleva något ovanligt när Lunds och kanske världens enda uniball-lag hade ett extrainsatt träningspass. Laget ligger nämligen i hårdträning, under SM-finalen i innebandy de ska vara pausunderhållning.

– Kom igen nu, fyra mot fyra så kör vi!

Klubborna åker in i mitten för en snabb lagindelning och snart är matchen igång. Det är vanliga bandyregler som gäller. Skillnaden är att man är förbjuden att påverka matchen om man inte befinner sig på enhjulingen.

Tempot är något lägre än i en vanlig innebandymatch men spelarna manövrerar problemlöst enhjulingen i alla riktningar. Men rätt vad det är går något snett vilket resulterar i en hög av människor och cyklar.

Hjalmar Risinger pluggar kemiteknik och är själv lagets och kanske även sportens grundare:

– Jag har letat på internet utan att hitta några andra som spelar.

Vid uppstarten värvade han främst sina vänner men hittade även spelare via affischering. I dag består laget av ett tjugotal personer.

Efter ett par minuters tufft spel är det dags för en kort vätskepaus.

– Det här var stört kul, vi brukar spela på mycket mindre plan, detta ger ett helt annat tempo, säger Albin Larsson.

Han är en före detta juridikstudent som såg en av Hjalmars affischer på AF-borgen.

Uppmaningen på affischen var tydlig: ”Kan du cykla enhjuling? Då kan du spela bandy på den!”

– Min reaktion var direkt att detta måste jag prova.

Anledningen till det extrainsatta träningspasset är att laget ska uppträda som pausunderhållning under SM-finalen i innebandy på Malmö arena den 13 april.

– Det är egentligen sjuk vad lite man behöver veta om innebandy för att få spela på finalen, säger Erik Mårtensson som pluggar teknisk matematik.