Dagens rätt för imorgon

- in Studentliv

Hur ska du komma förbi studentmatens klichébilder av nudlar och färdigmat? Årets kock-finalisten Martin Hansen erbjuder dig några enkla tips för förbättring. 

 

Enligt Sveriges förenade studentkårers 2013 studentbudget så har du som student statistiskt sett 67 kronor per dag till all sorts mat om du tar hela studiestödet.

Med denna summa, hur ska du gå förbi klichéerna som existerar kring studentens kost?

Lundagård tog frågan till den trefaldiga Årets Kock-finalisten Martin Hansen, som är nu verksam som kökschef på Grand Hotel i Lund.

Är det omöjligt att få bra mat utan att betala ett högt pris?

– Verkligen inte! Bara för att man använder en billigare råvara så betyder det inte att vi får en sämre resultat. Jag har själv alltid försökt utnyttja alla delar av en produkt. Ta för exempel en billigare råvara, säg nötbog, med det kan vi ju fixa upp ett långkok, enkelt och prisvärt! Det är viktigt att våga testa något nytt.

Hur skall man handskas med det överflöd av färdigvaror som finns på marknaden?

– Det är sant att där förekommer en hel del fusk i färdigmats industrin, något som vi alla nog vet efter nyheterna de senaste månaderna. Jag tycker det är riktigt bra att det kommer upp till ytan, det blir mer press på dem som fuskar och konkuransen gynnas för oss som är seriösa och ärliga.

Men det är absolut inget fel att använda de produkter som kompletterar din matlagning, säg en fond eller färdigblandad sås. Det kan göra din matlagning lättare, bara det inte används som ‘huvuddelen’ av rätten.

Har du några grundläggande tips till studenten som står där i köket?

– Man skall inte krångla ner sig i något helt nytt och exotiskt, men man måste våga experimentera och försöka bredda de kunskaper man har. Idag har vi en massa fantastiska källor för inspiration online, det är inte längre nödvändigt att äga den där ‘stora kokboken.’

Från var kommer dina egna inspiration till att utveckla gastronomin?

– Det är min största hobby. Jag har alltid lagt fokus på att använda råvaror som är tillgängliga nära till hands. Svensk husmanskost har varit en central del av min egen utveckling och inspiration till de rätter jag producerar både hemma och på jobbet.

Nästa vecka kommer Martin Hansen att lansera tre recept med en studentbudget på 67 kronor som ger en ny ‘twist’ på den “vanliga studentdagen.”