Thomanders vill stå på egna ben

- in Nyheter, Studentliv

Thomanders studentboende har begärt att ta över fastigheten från staten. Nu vill de i stället att stiftelsen som numera driver boendet tar över hela verksamheten. Efter en ansökan till Statens fastighetsverk, SFV, väntar man nu på att Kammarkollegiets beslut.

 

Sedan 1895 har Thomanders studentboende agerat tak över huvudet för tolv manliga studenter, i egenskap av en donation till Lunds universitet från John Henrik Thomander. 118 år senare står nu studentboendet i slutfasen av att bli självständiga från såväl universitet som statliga ämbeten.

– Just nu har inte universitetet och Statens fastighetsverk något avtal om hur man ska ta hand om Thomanders. Universitetet sa upp det tidigare avtalet, sen har det inte tecknats något nytt,  säger Johan Stam, förman på Thomanders.

Initiativet sker också som en reaktion på att universitetet under senare tid gjort sig av med flertalet byggnader som man tidigare förvaltat.

– Vi vill inte bli tagna på sängen, utan hellre förekomma än att förekommas, fortsätter Johan Stam.

Boendet, som tidigare bland annat fått ekonomiskt stöd från universitetet, oroar sig inte över att övertagandet utav fastigheten ska leda till ytterligare kostnader

– Stiftelsen har en del kapital, räntan ska gå till dagligt underhåll, sen får man ju se egentligen. Det är svårt att säga i nuläget hur det blir när det gäller renoveringar och dylikt.

Nu väntar studentboendet på besked från statliga förvaltningsmyndigheten Kammarkollegiet.