EU vill riva hinder för utomeuropeiska studenter

- in Nyheter, Studentliv
@Ida Ölmedal

Byråkratiskt krångel gör att studenter väljer bort EU. Det menar Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström. Nu vill kommissionen bland annat ge studenter rätt att stanna i EU och söka arbete efter examen.

 

Studenter och forskare som vill flytta till EU stöter ofta på svårigheter. Villkoren för uppehållstillstånd är oklara och det är svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det framgår av en utredning som EU-kommissionen har gjort.

I dag föreslår EU-kommissionen att införa ett nytt direktiv, som ska underlätta för utomeuropeiska studenter. Bland annat föreslås det att studenter ska ha rätt att stanna kvar inom EU ett år efter examen för att söka jobb eller starta företag.

I Sverige måste internationella studenter resa hem direkt efter examen, något som Lundagård tidigare berättat om.

EU-kommissionen vill även införa en maxgräns på 60 dagar för väntetiden för uppehållstillstånd för studenter. Vidare ska studenter få rätt att flytta inom EU under studietiden.

– Spretiga regler och byråkratiskt krångel sätter käppar i hjulet när vi ska locka talanger till Europa. Sådana hinder måste vi riva för att få EU på fötter efter krisen, säger Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, som är ansvarig för inrikes frågor, i ett pressmeddelande.

 

Förslagen ska nu diskuteras av EU-parlamentet och ministerråden. EU-kommissionen hoppas att de nya reglerna ska börja gälla 2016.