Biblioteksjakt

- in Nyheter

Ni vet när man letar efter en viss bok på ett bibliotek, den där känslan av oändliga mängder böcker och förvirring att ta sig igenom innan man hittar rätt, den känslan tar sig ett annat uttryck i Bologna.För här går jakten snarare ut på att hitta böckerna och det såkallade biblioteket, de är helt dolda för allmänheten. Historien bakom förmiddagens bibliotektsjakt är den att jag i min kriminologikurs ska välja en bok bland föreslagna böcker och läsa den inför tentan. Problemet med dessa noga utvalda böcker är att 90 % av dem inte trycks längre och de exemplar som finns av dessa rariteter kan man eventuellt hitta på ett bibliotek. Så, glad i hågen så knallade jag iväg till ett bibliotek och möttes av två datorer samt en glasbus med tre personer i. Tanken är att man skriver ner sin bokönskning på en lapp, lämnar in den till en person i glasburen och får efter en stund boken levererad i handen. Allt detta utan att ha sett en enda hyllmeter. Ja, jag ska inte klaga för servicen på det första biblioteket var på topp och proceduren var väldigt enkel. Vill jag förnya lånet så ska jag bara slå en signal och så förlänger de hjälpsamma personerna i glasburen lånet.

Så, nu är jag hemkommen efter denna jakt som gick via ett annat bibliotek där man tvingades använda sitt passerkort för att komma igenom två säkerhetsdörrar. Jag undrar just vad för dyrgripar som finns innanför murarna. Regnet gör mig som vanligt sällskap, men jag går efter principen varannan dag regn varannan dag sol. Och jag hoppas innerligt att det kan stämma eftersom jag har två kompisar på besök i helgen och då vill man ju inte visa upp ett regntungt Bologna.

Äntligen har jag börjat få mina datum för tentorna, även om vissa återstår. Så nu gäller det att bestämma när av de tre tillfällena man väljer att göra dem. Det är svårt att veta vilket upplägg man ska ha när man aldrig har haft ett system av det här slaget innan, men på något sätt ska jag klura ut något fiffigt upplägg. För att fira helgens ankomst så avslutar jag inlägget med en liten lista!

Det bästa med det eviga regnandet är att duvorna försvinner. Då slipper jag gå och värja mig för deras vinglag och känna mig som en idiot.

Den bästa glassorten får i dagsläget sägas vara due torri. Fin blandning av allt vad godsaker heter, men jag skulle säga att choklad, nougat inslaget är övervägande.

Det bästa namnbytet gjorde jag när jag ringde och beställde bord på en bar. Jag uppgav mitt mellannamn Eleonora, och det uppfattades direkt. Funderar på att helt byta när jag rör mig i italienska sammanhang.

Det bästa fruktupplevelsen är att jordgubbarna i Italien redan är klara och fantastiskt fina. Mina regler, nedärvda från min familj, att första jordgubben ska intas på midsommarafton är ett minnet blott.

Det bästa när man träffar försäljare på gatorna är att jag, som alltid blir påhoppad både här och hemma, åtminstone kan låtsats att jag inte förstår vad de säger här och bara gå vidare. Lite taskigt, men vad ska man göra för att rädda sig från oönskade produkter?