Hongkongesisk demokrati

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Nu har jag gjort min sista seminariepresentation under min tid på HKU. Det var ett tio minuter långt föredrag där jag försökte diskutera huruvida den lagstiftande församlingen i Hongkong var partisk eller opartisk till den styrande Chief Executive, och hur hela den demokratiska processen kunde förbättras.

Hongkong har ett väldigt ovanligt system för sin motsvarighet till riksdagen. Till den lagstiftande församlingen väljs nämligen ledamöter ur två urvalsgrupper: Geografiska valkretsar (med valdistrikt, typ som i Sverige), samt Functionaries constituencies, där varje yrkesgrupp (läkare, lärare, poliser, städare, kulturarbetare med flera) representeras av en ledamot som respektive yrkesgrupp röstar fram. Det innebär att runt 20 000 poliser får rösta fram en ledamot, medan runt 2000 rika affärsmän får rösta fram en annan ledamot som representerar just deras grupp. Representationen kan bli ganska skev.

”Väldigt demokratiskt” tycker min seminarieledare som menar att man minimerar risken för att någon yrkesgrupps intressen åsidosätts samt att Eliten, de med pengar i Hongkong, får möjlighet att påverka lite mer än vad de skulle göra. Jag frågade huruvida arbetslösa hade en egen kvotgrupp, men fick ett skrattande nekande svar tillbaks. Välkommen till Laissez faire, liksom.

Annars fortsätter Hongkong bjuda på regnoväder och jag tror inte solen synts till på över tre veckor. Känns ganska deprimerande, och förhoppningsvis blir det bättre till helgen. Förutom att plugga så ska jag nämligen besöka Beertopia, en internationell ölfestival i kulturdistriktet i västra Kowloon. På lördagskvällen ordnar Tomi en födelsedagsförfest på vår rooftop, som jag och Thomas ska hjälpa till lite med. Kan nog bli hur bra som helst, om vädret bara visar sig på sin bästa sida.

Over and out!

Veckans…

Besvikelse: Efter mycket om och men med stämplar hit och dit kom vi in på nattklubben Levels, och de spelade inte en enda låt av Avicii. Horribelt!
Börda: Tre papers. en hemtenta och så fyra Final Exams på det. De kommande sex veckorna kommer bli hårda, tuffa och koffeinrika.
Irritation: Schemat för våra Final Exams skulle publicerats natten mellan torsdag och fredag, men har ännu inte kommit ut en. Det är både en och två utbytesstudenter som vill boka sina hemresor innan priserna skenar iväg allt för mycket.
Fysiska aktivitet: Boule. I närheten av Campus ligger en fransk bar med en förvirrad fransos som servitör där man kan utöva denna krävande sysselsättning som kräver stora mått av precision, koncentration, uthållighet och rätt sving i armen.
Konstigaste komplimang: Mina stora fiskliknande ögon(?).
Konstigaste komplimang 2: Enligt Jessie och Jason (amerikaner) ser jag ut som Kristian Matsson aka The Tallest Man on Earth.
Pluggrelaterade upptäckt: Main Library är öppet 24 timmar om dygnet! Känns som att det kommer bli knökfullt där i mitten av maj när alla Final Exams börjar.