De tar över Lus

- in Kår, Nyheter
@Kenneth Carlsson

Det blev aldrig riktigt nervkittlande när kårerna i Lunds universitets studentkårer, Lus, tog sitt beslut. På torsdagskvällen röstades Clara Lundblad och Edward Linderoth-Olson fram till kårernas högsta representanter för det kommande verksamhetsåret. Läs Lundagårds rapport inifrån diskussionsrummet.

 

Kårerna bunkrar upp med frukt, godis och eventuell varmkorv på SoL-centrum för att rösta fram vilka som ska leda Lus det kommande året. De nominerade, Clara Lundblad och Edward Linderoth-Olson, utmanas av Felix Molin och Vilhelm Hultgren. En på kamp som på förhand står mellan två erfarna kårrävar och två spännande löften.

Skillnaden i rutin märks under kandidaternas enskilda presentationer och utfrågningar. Präststuderande Clara Lundblad talar om sin breda erfarenhet från både kår- och kyrkoengagemang. Dataingenjörsstudenten Edward Linderoth-Olson nuddar både studiemedelsfrågor och doktorandmedvetenhet, samt får iväg en känga åt tidningen du just nu läser. Sjuksköterskestudenten Felix Molin och civilekonomstudenten Vilhelm Hultgren sätter i stället fokus på att låta tinget fråga ut dem och de svarar på tankarna om såväl olika studentservice som samarbetet med Akademiska föreningen och nationerna i Kuratorskollegiet.

Att vara ansvara för Lus innebär att ens personliga åsikt är underordnad kårernas. Därför inriktar sig diskussionerna mindre på kandidaternas personliga visioner, och mer på deras förmåga att leda och agera. Vad har de åstadkommit tidigare? Vilka personligheter matchar? Hur arbetar de och hur bra är de på att lyssna?

Förra året varade valet fram till midnatt. Men att det ska gå snabbare den här gången är glasklart. Clara Lundblads långa engagemang och framtoning som en stark ledare imponerar på de flesta kårerna. Men det väcks också en viss oro för om hon inte rent av är för dominant, vilket gör att en kår förordar Edward Linderoth-Olson i par med Felix Molin.

Flera kårer tycker att Felix Molin gav ett bra intryck, men de tvekar. Han har visserligen varit ordförande i VÅVS i ett år, men frågan är om han inte fortfarande är för orutinerad. Edward Linderoth-Olsons driftiga meriter från sin tid som vice ordförande på TLTH imponerar samtidigt. Vilhelm Hultgren faller ur diskussionen.

I en snabb rundvandring får alla kårerna uttrycka sina tankar, och därefter blir det tid att rösta.

Utanför salen sitter de fyra kandidaterna och spelar Settlers, trots de allvarliga diskussionerna om deras framtid i rummet intill. Genom ett smart inköp av utvecklingskort går Clara Lundblad upp i en ledning på fem poäng i sällskapsspelet. Och lika bra går det i omröstningen.

20.26, efter drygt två timmars valting, applåderas Clara Lundblad och Edward Linderoth-Olson in i rummet. Valberedningen har fått igenom sin önskan och det enda som fattas är nu att avgöra vem som ska bli ordförande – en post båda kandidaterna siktar på.

Efter ytterligare motiveringar, diskussioner och en lättsam försäkran om att kandidaterna gillar fika, verkar den sista rösten falla på kandidaternas uttrycksförmåga. Det är ordförande som är representanten utåt, den som håller tal och träffar universitetsstyrelsen – medan större delen av det interna arbetsledandet under det nuvarande presidiet legat på vice ordförande. Clara Lundblads retorik och framtoning blir avgörande och hon väljs till ordförande, medan den mer reserverade Edward Linderoth-Olson åter får ta sig an en vice-post.

Hela rummet, från kårrepresentanter till motkandidater, applåderar Lus kommande bossar. Och mitt i allt står de valda och ser ut att befinna i en blandad känsla av oerhörd lättnad och lika stor uppspelthet. Det verkar till och med för svårt att svara på den obligatoriska sportfrågan: Hur det känns.

– Nej, jag kan inte alls samla tankarna i kväll. Ring mig i morgon i så får vi se om jag kan uttala mig, säger Edvard Linderoth-Olson.

Fakta

[checklist]

  • De ska leda studenterna.
  • Clara Lundblad, 27, väljs till ny ordförande för det kommande verksamhetsåret 13/14. Hon är just nu ordförande för HTS, Humanistiska och teologiska studentkåren.
  • Edward Linderoth-Olson, 25, studerar Datateknik under LTH:s Kinainriktning och är tidigare vice ordförande på Teknologkåren med ansvar för utbildningsfrågor. Han valdes till vice ordförande i kårsamarbetet.

[/checklist]

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Lunds nationer får två miljoner

Kapplöpningen mellan universitetsstäderna fortsätter. Nu delar Lunds universitet