Vad är festen?

- in Debatt
@Lundagård

Valborg är äntligen här! Systembolaget är som vanligt stängt på själva högtidsdagen och i vanliga fall brukar det leda till en debatt om alkoholmonopolets vara eller icke vara på Lundagårds insändarsidor.

 

Diskussionen må vara intressant, men eftersom frågan i sig varken är aktuell (i dagsläget vill 75 procent av svenskarna ha kvar Systemet.) eller särskilt sexig tänkte jag att vi skulle ändra fokus lite grann.

Jag tänkte att vi skulle snacka lite om fest, eftersom det är något av det bästa jag vet. Stämningen på en riktigt bra förfest. Känslan när man står på stolar och bord och skriker sig hes. Magin som uppstår när man röjer loss ordentligt på ett dansgolv. För mig och många andra är det där helt oslagbart. Men vad är det egentligen som är festen?

Alkohol, tycker en del. Utan spriten blir det inte roligt, eller i varje fall inte roligt på samma sätt. För er kan det här komma som något av en chock: Det finns ingen festmolekyl i alkohol. Spriten i sig gör inte att det blir kul. Här är forskningen tydlig: Festen sitter inte i spriten utan i våra hjärnor. Det är placeboeffekten, dina egna förväntningar, som är gör att du har roligt.

Självklart tänker en del av er: ”Men vadå, jag var nykter på en fest en gång och det var skittråkigt!”. Det vore väl konstigt om inte placeboeffekten fungerade på båda hållen? Förväntar du dig att ha tråkigt när du går ut nykter så har du såklart tråkigt när du går ut nykter. Och förresten, hur ofta är man expert på något när man gör det för första gången?

Jag är inte ute efter att säga åt andra hur de ska leva och vad du har i glaset på Valborg bryr jag mig ganska lite om. Men när vi ses i Stadsparken på tisdag vill jag att du ska veta det här: Det är inte spriten som är festen. Det är vi!

Eric Tegnander

Ungdomens nykterhetsförbund