Hemlig mobbningsgrupp på LTH

- in Nyheter
@Lundagård

Hot, sexuella trakasserier och förföljelser. Det har en grupp manliga studenter på Elektroteknik vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) systematiskt utsatt sina medstudenter för under det senaste året.

Grupperingen kallar sig Lug, men vad förkortningen står för är inte känt. Spekulationer rör allt från ”Lunds unga gentlemän” till ”Liggare utan gränser”. Teknologkåren, TLTH, vet vilka som ingår i kärngruppen – ett kompisgäng på runt tio manliga studenter.

– Det här rör sig om tio av 10 000 studenter. Det är klart det kan finnas fler grupperingar, men jag vet inga andra konkreta exempel just nu, säger Rasmus Kjellén, ordförande för Teknologkåren.

För TLTH har gruppen varit känd en längre tid. Redan i samband med nollningen hösten 2012 blev kränkningarna kända.

”Gruppen är väldigt aktiv med kvinnoförnedrande och andra uttalanden. Kvinnor som blivit utsatta har blivit hotade och vågar inte anmäla”, säger en källa till tidningen Metro.

Ansvarig för nollningsverksamheten, phöset, på E-sektionen har inte kunnat nås för en kommentar, men enligt uppgift i flera medier ska grupperingen ha blivit avstängd inför höstens nollningsaktiviteter – något som Rasmus Kjellén förnekar.

– Vi har inte stängt av någon från nollningen centralt på Teknologkåren.

Enligt uppgift kan grupperingen komma att sabotera nollningen. Hur förbereder ni er för det?

– Hur phöset förbereder sig får du fråga dem. Från kårens sida hoppas vi inte att de saboterar, det är ju vuxna människor det handlar om. Teknologkåren har inte vidtagit några åtgärder rörande nollningen.

Ansvarig för phöset på E-sektionen har inte kunnat nås för en kommentar.

Text: Carl-Johan Kullving & Kenneth Carlsson

Vet du mer om Lug? Har du blivit utsatt?

Hör av dig till Lundagård på lundagard@lundagard.se

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

BILDSPEL: Årets Regatta

I söndags gick den årliga Regattan – det