Kreditkassan expanderar

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Stiftelsen Kreditkassan, som ger studenter mindre lån, utökar sin lånekrets. Nu kan alla Skånes studenter som är medlemmar i en studentkår ta lån hos Kreditkassan.

Nästan 100 000 studenter kan nu ta lån av stiftelsen Kreditkassan, som har sitt säte i Lund. Sedan tidigare har lånemöjligheten bara varit möjligt för studenter vid Lunds universitet och Malmö Högskolan. Nu kan även stunder vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp och studenter vid Högskolan i Kristianstad låna pengar när studiemedlet tryter.

–  Vi vill hjälpa fler studenter och med fler låntagare kan vi sänka våra kostnader och därmed även sänka lånekostnaden för studenterna, säger Vilhelm Hultgren, ordförande för Kreditkassan.

Fanns efterfrågan

I våras blev Kreditkassan kontaktad av Lantbruksuniversitetet i Alnarp som ville att deras studenter också skulle kunna ta lån av Kreditkassan. Efterfrågan fanns alltså och vid senaste sammanträdet med samarbetsorganisationen Studentkårer Syd så togs ärendet upp. Nu kan alltså studenter i Alnarp och Kristianstad också ta lån av Kreditkassan.

– Vi har förberett oss för det här och har likviditet för att låna ut pengar även till dessa studenter. Vi ska nå ut till studenterna med annonser och uppmana kårerna att länka till oss på sina hemsidor. Kreditkassan är ju en medlemsförmån, säger Vilhelm Hultgren.

Sysslar med blancolån

Kreditkassan sysslar med så kallade blancolån, som är små privatlån utan säkerhet. Årsräntan ligger på 4,93 procent i dagsläget och för varje lån tas en administrativ avgift på 150 kronor. Hittills i år har ungefär 60 studenter tagit lån hos Kreditkassan.

– Många tar lån för oförutsedda utgifter, till exempel om datorn kraschat eller om studiemedlet är försenat, säger Vilhelm Hultgren.