Få kvinnor i UPF:s höstprogram

- in Nyheter

Höstens program på Utrikespolitiska föreningen riktar fokus mot Tyskland och Koreahalvön. Men av tretton inbjudna föreläsare är bara två kvinnor.

Ovanlig syn hos UPF i höst. Statsvetaren Anna Sundell under en paneldebatt hos UPF i februari 2011.
Ovanlig syn hos UPF i höst.
Statsvetaren Anna Sundell under en paneldebatt hos UPF i februari 2011.

Ylva Tallberg, vice ordförande i Utrikespolitiska föreningen, UPF, beklagar den ojämna könsfördelningen.

– Vi är medvetna om det och tycker det är tråkigt. Det är något vi kommer att få ändra på till nästa termin, säger hon, och påpekar samtidigt att vårens program dominerades av kvinnor.

Ambassadörer på besök

Flera av höstens föreläsningar kommer att behandla situationen på Koreahalvön, som präglades av stora spänningar under våren. Bland annat kommer Paul Beijer, Sveriges förre ambassadör i Nordkorea och Son Sung-Hwan, Sydkoreas ambassadör i Sverige och föreläser. Höstens val i Tyskland uppmärksammas också när Svt:s korrespondent Rolf Fredriksson besöker Lund i oktober.

Identifierat problemet

Hannes Petri, ansvarig för bokningarna på UPF, instämmer med Ylva Hallberg om att det är för få kvinnor på höstens program.

– Det är en väldigt skev fördelning, men vi har identifierat problemet och har uttryckligen sagt att vi vill bredda programmet både till ämnesval och könsfördelning. Det gäller att dels få hit fler kvinnor, men också att inte bara bjuda in akademiker utan även människor med personliga erfarenheter av ett visst ämne, säger han.