Farval 60val (nåja, nästan)

- in Nyheter

farval-60val

Jag kan inte fatta att 60val är redan i helgen. Sett ur min synvinkel som PR- och mediachef känns det otroligt märkligt att det snart ska ta slut. Vara finito, liksom.

Samtidigt som jag ser fram emot att kunna sluta sluta bita på naglarna och snyta blod känns det lite tråkigt som det alltid gör när något man jobbat intensivt med tar slut. Skämt åsido, men min sektion har ändå varit engagerad i hela medie- och kommunikationsbiten sedan i våras.

Hur har vi jobbat med media och PR i 60val?

Till att börja med handlade det under våren huvudsakligen om att skapa affischer för olika intresseanmälningar och att skapa en Facebooksida och sociala medier-konton att kunna dela och bjuda in till intresseeventen från. Även om vi inte aktivt skickade ut något pressmeddelande gjorde vi en del intervjuer för olika tidningar. Detta var innan vi hade tillsatt våra sektioner över huvud taget så då var jag själv, förutom de andra sektionscheferna och projektledaren och ekonomien.

Så fort jag valt mina sex medarbetare till PR- och mediasektionen började filurandet på den grafiska profilen. Vi skulle utveckla en enkel men talande logga, skapa en färgpalett, välja typsnitt, komma på taglines och definiera vår ton och känsla. Sedan skulle alla bilder och banners kontinuerligt bytas ut på alla kanaler. Vi befann oss nu i slutet av maj.

Under sommaren följde intensivt tänkande kring marknadsföringsstrategin innan, under och efter 60valen. Det handlade om olika former av kampanjer på sociala medier, tävlingar, gerillamarknadsföring, affischer, flyers, ballonger, t-shirts, pressutskick, särskilda inbjudningar till nationer och kårer, charmoffensiv mot grannarna, sponsring, programblad, detlagande på events som Hälsningsgillet mm.

Allt detta har förverkligats under augusti och september. Redan innan skolan började var mycket tvunget att vara klart för att hinna levereras i tid, vilket inneburit att jag klämt in arbetspass med 60val mellan jobbpassen i kassan under större delen av sommaren och jobbat med affischer och annat medan vännerna cyklat för att bada. Nu i efterhand kan jag se att det nog fått onödigt stora proportioner. Det är inte lätt att veta hur du ska planera arbetet och disponera tiden när det är första gången du styr en sektion i ett projekt som aldrig någonsin gjorts förut.

Saker och ting tar alltid lite längre tid när du ska komma på för första gången hur du vill göra dem, och dessutom jobbar med en liten förstagångsbudget. Att förstå hur en snygg grafisk profil hänger ihop och att kunna göra en snygg affisch kräver sin efterforskning, och hur du beställer ballonger med tryck och var du hittar de billigaste pinsen och klistermärkena och öronpropparna på internet tar också tid att klura ut. För att inte tala om hur segt saker och ting kan gå i Lund under sommarmånaderna. Den delen av Lund som vi känner, du och jag som studenter, den går bokstavligt talat upp i rök.

Såhär i upprinningen av projektet är jag nöjd med vår outreach, särskilt på sociala medier och Facebook. Nu sitter jag med de sista sakerna innan jag ska knyta mig för kvällen. De består i layouten av ett programblad som ska delas ut gratis under själva festivalen och ett schema för min sektion under helgen. Nedräkningsfoton och videor kommer att läggas upp varje dag under veckan, fler grupper kommer att skapa egna Facebookevents som vi kan dela från 60valsidan och förhoppningsvis nappar ett gäng journalister och reportrar på vår pressinbjudan som vi förberett och skickar ut i morgon bitti.

Jag har nog lärt mig mer än jag tror att jag har under arbetet med 60val – minst lika mycket genom misslyckandena som genom det som faktiskt gick hem. Kanske mest genom misslyckandena till och med, är det inte så det brukar vara?

Jag hoppas att du kommer och kollar på 60val i helgen! Och för att lite snyggt (tja) knyta ihop säcken, med tanke på att jag nu som Studentlivsbloggare har en lite ny typ av publik huvudsakligen bestående av studenter, vill jag bara säga att, för tusan, ta chansen när du får den att engagera dig i någonting i studentlivet!

Allt du kommer att lära dig under arbetets gång, oavsett vilken post eller sektion det råkar bli, den världssköna känslan av att jobba och hänga med andra glada människor och att få se något bli verklighet som ni skapat tillsammans med era olika förmågor, det är svårslagna grejer. Många liknande chanser med de här möjligheterna till underbara och galna upplevelser dyker inte upp i ett liv, särskilt inte om du inte aktivt håller utkik efter dem. Bara så att du vet. Tveka inte. 🙂