60val på 23h

- in Nyheter, Studentliv
@Kenneth Carlsson

Vad händer om man samlar ihop Lunds studentföreningar, placerar dem på en liten gräsmatta och låter dem hålla hov en helg? Det får vi se när tidernas första 60val drar igång imorgon.

– Man ska kunna se spexbattles, teatersport, gå på konstvandring i AF-borgen… Eller så kan man köpa en billig våffla eller varmkorv och bara hänga med utskotten, säger Hilda Kjellberg.

Hon är ansvarig för 60val, en tvådagarsfestival i Lundagårdsparken som i september arrangeras för första gången. Tanken, som kläcktes för ett år sedan, är att kunna att visa upp mängden av saker man kan syssla med som student för alla Lunds invånare.

– Det här blir mångfald i sitt esse. Folk som jobbar, pluggar eller inte gör något alls, alla kan de här dagarna få ta del av saker man kan göra om man engagerar sig som student, säger Hilda Kjellberg.

Sextio timmar blev för mycket

60val var först tänkt att pågå i 60 timmar, nonstop. Men ganska snabbt uppkom en del frågor. Är det möjligt att hålla uppe kvaliteten så länge med så kort planering? Och hur glada blir polisen? För att inte tala om alla boende i närområdet som skulle få nattsömnen rubbad.

– Så vi tänkte att okej, vi kör en två-dagarsfestival i stället som pågår på dag- och kvällstid. Då kan vi leverera bra grejer på tider när alla kan komma och titta. Och i stället för 60 timmar kör vi 60 programpunkter. Sen får vi se om vi kör 60 timmar nonstop nästa år i stället, ambitionen finns ju fortfarande, säger Hilda Kjellberg.

Lundagård blir ståplats

Det helt nya konceptet i kombination med den korta planeringstiden och en sommar mitt i allt gjorde att festivalschemat dröjde. Men ett späckat festivalprogram lanserades i förra veckan och samtidigt som Kulturnatten i Lund äger rum, ska 60val vara igång. Hilda Kjellberg tittar på en gräsplätt framför AF-borgen och pekar:

– Exakt där ska vi bygga upp vår scen som riktas ut mot parken. Hela Lundagård blir ståplats för de som vill kolla. Vi ska definitivt se till att hela stan märker att saker händer här, säger hon.