60val-ballong hittad i Polen

- in Nyheter

… Oscar Hillmann, verksamhetschef på Akademiska föreningen, AF, som i slutet på september arrangerade festivalen 60val. Under 60val skickade AF:s presidium upp heliumballonger med kontaktinfo och personliga hälsningar från besökare. Nästan exakt en månad efter ”uppskjutet” kom ett mejl om att en ballong upphittats av en bonde i Polen.

 OscarHillmanPorträttLitenVem var det som hittade ballongen?

– Det enda vi vet är att han heter Jan och kommer från Polchowo, en liten ort vid polska östersjökusten. Det betyder alltså att ballongen flög ca 27 mil fågelvägen, så det är rätt långt. Vi fick ett kort mail där han skrev att han hittat ballongen på sin åker med extremt exakta koordinater på var den landat. Mer än så stod det inte.

Ni skrev kontaktinfon till AF på engelska. Fanns det någon hemlig förhoppning om att ballongen skulle komma så långt som den gjorde?

– Ja, vi hoppades på att någon skulle hamna i Polen, Tyskland eller kanske i alla fall Danmark. Det var ju roligt att vi fick som vi hoppats.

Som pris får nu Jan som utlovat alltså välja om han vill ha en AF-fluga designad av föreningens kommunikationschef eller biljetter till något av kommande spex för att han hittade ballongen. Hur tänker ni kring det?

– Ja, vi hoppas att han vill komma hit och se något av våra spex så klart. Vi lämnar det upp till honom om han är sugen på det, och han får välja fritt bland de spex vi har på gång. Vi kommer nog inte kunna bjuda på resan hit, men hoppas att han kanske kan kombinera det med något annat ärende.

 

Har någon annan ballong upphittats?

– Nej, det här den första som hör av sig. Vi vet varken hur lång tid en heliumballong håller sig flygandes eller hur länge just den här har legat på Jans åker. Med lite tur är det så att de börjar dimpa ner nu, så kanske får vi in fler som vill ha ut sina priser snart.

 

Planerar ni att hålla kontakten med Jan?

– Ja, eller åtminstone för att se om vi kan få ut all information vi vill ha kring ballongen, och förhoppningsvis någon bild eller liknande. Det vore ju kul att veta vilket av våra personliga meddelanden som kom fram.