Peruansk professor på studentjakt

- in Nyheter
@Pontus Bark

… Luis Vasquez, peruansk professor som besökt Lund för att träffa studenter och berätta om Yantalo Peru Foundation, en organisation som föddes som svar på att Luis Vasquez mor hundra år tidigare berättat om de missförhållanden som var ett faktum bara några kilometer bort från hennes födelseort.

LuisVad gör en professor från Amazonas djungel på Grand hotell i Lund?

Min organisation arbetar för att folket i Yantalo, en del av den peruanska djungeln, ska få bättre möjligheter inom områden som hälsa, kultur och utbildning. Detta gör vi bland annat genom att försöka få studenter över hela världen att vilja jobba som volontärer i Yantalo.

Hur vill organisationen använda sig av studenter?

Yantalo vill få studenter att engagera sig och genom detta dra lärdom om både sig själva och andra. Detta kan göras som en del av utbildningen, exempelvis genom en längre praktik. Vi tar gärna emot studenter med specialkunskaper inom områdena för socialt arbete, medicin och utvecklingsstudier, men vill du komma och spela fotboll med barnen blir vi lika glada för det. Du väljer själv hur länge du vill stanna, vi har haft studenter som varit hos oss alltifrån bara några dagar till nio månader.

Hur kommer det sig att du kommer till Sverige?

Jag var handledare för en student från Lunds universitet som skrev sitt examensarbete hos oss i Yantalo. Detta var ett intressant möte och jag är i Lund för att leta efter studenter som vill göra en liknande resa. Vi har sedan tidigare samarbeten med exempelvis den medicinska fakulteten på universitetet i Harvard. Jag hoppas att studenterna i Lund också är intresserade av den här typen av arbete.

Vad hoppades du få ut av ditt besök i Lund?

Som sagt hoppas jag kunna träffa studenter och berätta om vår organisation och på vilket vis vi skulle kunna ha utbyte av varandra. För någon dag sedan träffade jag fyra studenter och i helgen skulle jag träffa några till, men tyvärr gick jag vilse på Campus…

Foto: Privat