Helsingkrona FC äntrar fotbollsplanen

- in Studentliv

Skrattet och hejaropen hörs på lång väg när man närmar sig Smörlyckans IP. Det är sen onsdagskväll och vädret är trist och grått, men det är inget som stoppar Helsingkrona nations nybildade damlag.

De flesta skulle nog helst hålla sig inomhus med en varm kopp te en kväll som den här, men Helsingkrona FC håller för fullt på att öva skott i det blöta gräset. Allting började med att Annie Olofsson, 20 år, tog tag i Nicky Lilja, 21 år, och frågade om de inte skulle ta och starta upp ett fotbollslag. Nicky Lilja var inte svårövertalad. Hon hade länge varit sugen på att få igång ett lag men inte velat ta tag i det själv. Sagt och gjort. Bollar och plan fick de låna av Helsingkronas herrlag, och sedan var de igång. I ett antal veckor har de hunnit hålla på än så länge.

DSC_9321
Nicky Lilja och Annie Olofsson i Helsingkrona FC är några av eldsjälarna i det nystartade fotbollslaget.

De andra spelar match sista minuterna av träningen, men Annie Olofsson och Nicky Lilja har avbrutit lite tidigare för att hinna med en pratstund. Det är de som har tagit initiativ till laget och startat upp det. Men de är också noga med att påpeka att de har fått mycket hjälp och stöd, både från nationen och från Helsingkronas herrlag som har funnits länge.

– Herrlaget har varit väldigt positivt och stöttande. De har hjälpt till med mycket och föreslagit gemensamma aktiviteter. Herrarnas vill också att vi ska få ihop ett lag, säger Annie Olofsson.

På frågan om de har märkt av någon negativ attityd till damfotboll blir båda tysta. Det är inget de har känt av överhuvudtaget.

–  Inte alls, det har inte varit något sådant tråkigt snack, säger Nicky Lilja.

Nicky Lilja och Annie Olofsson har båda spelat en hel del fotboll tidigare, men det är inget måste för att få vara med i laget.

– Vissa har aldrig spelat förut, en del visste inte ens vad en back eller en offside var. Men det spelar ingen roll, det är bara att komma hit och ha kul, säger Nicky Lilja.

Helsingkronas damlag är ett blandat lag. Blandat mellan erfarna spelare och nybörjare, utbytesstudenter och svenska studenter. Och det fungerar bra, kanske för att fokus till så stor del ligger på att ha kul. Matcher och serier är inget de har hunnit fundera särskilt mycket på. Inte än. Men så har de ju bara varit igång i fyra veckor också.

– Just nu vill vi bara ha roligt, sen får vi se hur det blir med matcher, säger Annie Olofsson

– Kanske till våren, inflikar Nicky Lilja.

DSC_9255
Det är mörkt när fotbollsträningen börjar på Smörlyckans IP. Tur att laget får hålla till på den upplysta konstgräsplanen.

Målet just nu är snarare att få ihop ett fast lag. Det är många som har visat intresse för att vara med. Efter lite reklam på Hälsningsgillet har ryktet spridit sig; nya spelare har tillkommit och kompisars kompisar har anslutit. För tillfället är det runt femtio personer som är med i gruppen, men än så länge är det inte lika många som har dykt upp på träningarna. Det beror antagligen på ändrade träningstider och att laget fortfarande är så pass nystartat. Men Helsingkrona FC vill gärna ha fler medlemmar. För den nyfikna spelar de klockan åtta på onsdagskvällar. Platsen är Smörlyckans IP upplysta konstgräsplan.

– Alla som vill är välkomna. Det är bara att komma och testa, säger Annie Olofsson innan hon beger sig ifrån planen. Ännu en fotbollsträning med Helsingkrona FC är över.