Årets miljöhjältar är lundastudenter

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

”Inte rädda att utmana politiker och organisationer i visionen om ett hållbart samhälle”. Med den motiveringen kammade de före detta lundastudenterna Olivia Linander och Johanna Lakso hem priset som Årets miljöhjältar av Världsnaturfonden.

Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte delades ut av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott i veckan. I år gick det till de två före detta lundastudenterna Olivia Linander och Johanna Lakso.

– Det känns jättekul att få det här erkännandet. Det är definitivt en uppmuntran och visar att det vi gör är värdefullt, säger Olivia Linander.

Olivia.Linander.johanna.Lakso.PUSH
Olivia Linander och Johanna Lakso har båda pluggat i Lund. Nu är de utsedda till ”Året miljöhjältar” för sitt arbete med PUSH Sverige. Foto: Pressbild/Stefan Andersson

Klimatskriker för hållbarhet

Olivia Linander och Johanna Lakso startade i mars i år ungdomsorganisationen Push Sweden. Det är en plattform för att organisationer ska samarbeta kring hållbarhets- och miljöfrågor och även driva kampanjer. I dag har de cirka 300 medlemmar och 40 medlemsorganisationer är knutna till PUSH Sverige. Bland de mer kreativa kampanjerna kan nämnas Klimatskriket, som går ut på att uppmärksamma miljöfrågan genom skrik.

– Kampanjen har gett effekt.. Vi har riktat kritik mot miljöminister Lena Ek och hon vet vad vi tycker och lyssnar på vår kritik, säger Olivia Linander.

Generationsskifte i klimatpolitiken

Idén till organisationen fick de efter konferensen Power Shift. Det är en miljökonferens där fokus är att genomföra skifte från fossila bränslen till förnybara energikällor, samtidigt som de vill få till ett generationsskifte kring de som beslutar om miljöpolitiken.

– Vi är en rörelse för unga människor och nu fortsätter vi att växa. Snart är det klimatförhandlingar i Warzawa som vi ska upplysa folk om, säger Olivia Linander.

Vad händer mer härnäst?

– Vi fortsätter med Fossil Free Lund University-kampanjen, där vi sätter press på Lunds universitet att sälja av sitt innehav i företag som säljer kol, olja och gas. Sen har vi även en show på Kino i Lund den 1 november som man kan komma på, säger hon.