Vad håller jag på med?

- in Nyheter
@Annika Skogar

Vi redaktörer har fått i uppdrag av vår styrelse att redovisa vad vi egentligen lägger vår tid på under dagarna. Det har visat sig vara väldigt svårt att ge något enkelt svar, därför har jag börjat skriva ner vad jag gör varje dag. Här är min onsdag.

8.20 – Kommer till redaktionen. Har hunnit läsa DN och kolla på Sydnytt hemma men fortsätter att suga i mig av dagens nyhetsskörd i en halvtimme till. Lyssnar på morgonekot och klickar igenom de stora nyhetssajterna. Finns det något Lundagård borde täcka? Vad debatteras på landets kultursidor?

9.00 – Kollar igenom de 27 olästa mejlen som trillat in sedan kvällen innan. Svarar på 8 av dem och det handlar om allt från nya nycklar till redaktionen, feedback på en krönika och framtida debattfrukost.

10.00 – Dricker kaffe, tar på mig hörlurarna och börjar skriva klart en text till tidningen. Avbryter mig själv var tionde minut för att svara i telefon, slänga ur mig en fråga eller skriva  ett mejl. Diskuterar samtidigt vilken som är Tom Waits bästa låt med övriga närvarande på redaktionen.

11.30 – Vår bildchef kommer förbi och diskuterar hur vi ska göra med ettan (omslagsbilden) till nästa nummer. Vi skissar, gör om, slänger, börjar om. Bestämmer oss för att fundera lite till.

12.30 – Cyklar till Högevallsbadet. Simmar 1 500 meter samtidigt som jag i tanken skriver en ledare.

13.50 – Kommer tillbaka till redaktionen. Äter matlåda tillsammans med en medarbetare och vän. Vi diskuterar kärleksliv och reportage.

14.30 – Försöker minnas formuleringarna jag tidigare skrev i tanken. Går sådär eftersom jag samtidigt kommer på att jag ska springa upp till LUS och fråga om vi får låna dammsugaren.

15.00 – Träffar skribenten som jobbar med reportaget. Vi går igenom mina kommentarer och diskuterar hur det ska göras bättre. Behöver vi intervjua någon mer?

16.30 – Fortsätter skriva lite på texten jag började med på morgonen. Korrekturläser samtidigt en text för webben och ringer annonsbyrån.

17.10 – Redaktionsmöte. Några av våra mest skickliga och rutinerade medarbetare utgör tillsammans vår redaktion. Vi diskuterar kommande nummer som ska redigeras i helgen. Hur löser vi grafiken? Vem kan vara med under helgen? Vad ska vi äta?

18.15 – Springer ner till AF:s Arkiv. Får hjälp med att hitta en bild på Lunds första kvinnliga student som ska användas i tidningen. Poppar sedan popcorn.

19.00 – Redigeringsworkshop med en av våra fantastiska redigerare på tidningen. Han lär ut grunderna i inDesign för åtta medarbetare som vill kunna hjälpa till med redigering av tidningen. Jag skriver ner kortkommandon jag aldrig hört talas om.

21.15 – Tömmer diskmaskinen och plockar igjordning.  Slänger dagens alla dagtidningar. Skriver en att-göra-lista för morgondagen – ingenting mer än matlådan och tidningsläseriet liknar dagen som gått.

21.50 – Hemma, får frågan vad jag gjort i dag. Lite av varje, blir enklaste svaret ut.