Kårerna säger nej till YBB – karnevalen hotad

Kårerna går inte med på Fonden för Ynglingaborgens bevarandes ultimatum. Därmed tappar Lundakarnevalen ungefär 400 000 kronor i hyressubvention om karnevalen vill hyra AF-borgen.

Efter ordförandekollegietsmöte igår kväll stod det klart. Kårerna går inte med på att utöka antalet mandat i Karnevalsorganet till förmån för Akademiska föreningen. Fonden för Yngligaborgens bevarande, som beslutar om hyressubventioner för uthyrning av AF-borgens lokaler, hade ställt ett ultimatum: 31 procent i hyressubvention för Lundakarnevalen – mot fyra mandat för Akademiska föreningen i Karnevalsorganet.

Kommer inte tillmötesgå

Något som inte kårerna, som äger Karnevalsorganet, går med på.

”Lunds universitets studentkårer kommer inte att tillmötesgå det krav som Fonden för Ynglingaborgens bevarandes styrelse har ställt. I väntan på att styrelsen tar sitt slutgiltiga beslut tittar vi på alternativa lösningar för att säkerställa att karnevalen kan leva ut sin potential att vara det storslagna kalas det är tänkt att vara.” skriver Lunds universitets studentkårers ordförande Clara Lundblad och vice ordförande Edward Linderoth-Olson i ett pressmeddelande.

Alternativa lösningar

Om Lundakarnevalen inte får hyressubventioner kommer karnevalskommittéen tvingas titta på andra lösningar. Enligt Pål Katsler, ledamot i YBB, rör det sig om en subvention på cirka 400 000 – 460 000 kronor.

– Vi har budgeterat för att få subventioner eftersom vi är en erkänd studentförening i AF. Om vi inte får det kommer det innebära ekonomiska konsekvenser och då måste vi titta på alternativa lösningar, sade Fanny Ramel, karnevalsgeneral, till Lundagard.se igår.

Artikeln uppdateras under dagen.