Väntar med vägen till Malmö

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

När examensbeviset går att hämta ut och tentorna är klara vänder många studenter blicken mot ett boende i Malmö. Men studentlivskrönikör Maria Rosén kände att hon fortfarande hade mer att utforska i Lund.

Jag möter hen på bussen. Det har gått flera år sedan vi delade kaffestunder och tentaångest på SoL. Så många år att de faktiskt kan sammanfogas till en examen från Lund.

– Hur har det gått med plugget? frågar hen.

– Jo, det har gått bra. Jag har min examen nu, säger jag.

– Så då är det dags att flytta till Malmö nu, då?

För en vecka sedan avslutade jag en del av mitt liv. Jag samlade mina böcker, klänningar, kaffe, teer och tusen andra ting i hopvikbara lådor. Jag fick hjälp att bära ut ett okänt antal flyttkartonger av vänner, föräldrar och bror. Och jag gjorde det svåraste. Jag stängde dörren till mitt lilla ljusa rum för allra sista gången.

Där jag kommer ifrån är det något av ett självklart led i livet att lämna landsorten för storstaden Malmö. Vellinge kan inte fungera som en självständig stad. Där finns mest post, bank och ett antal frisörer. Om jag fortfarande hade bott i Vellinge, hade mitt nästa drag självklart varit att köra flyttlasset till Malmö. Och fastän Lund är en egen stad känns det som ett naturligt led att man, när man begärt ut examensbeviset, bör vilja slå ner bopålarna i en större och vuxnare stad.

När det var dags att lämna studentkorridoren såg jag mig om. Jag såg Malmö. Förstklassig fotboll, billigt öl på Möllan, nedkylt vitt vin på Lilla Torg. Jag tänkte på storshoppingdagarna, joggingen i Pildammarna, och de politiska diskussionerna på caféerna.

Sedan tittade jag på Lund. På de japanska körsbärsträden i Paradiset på våren, på den speciella löprundan som jag hittade så sent som i somras och på den svårdefinierbara stämningen som bara råder när så många studenter, forskningsidéer och framtidsutsikter samlas på en och samma plats. Och jag kände att jag, trots att jag snart är helt färdigpluggad, ändå har lite mer kvar att uppleva här.

Jag vet att det bara är tolv minuter mellan Lund och Malmö. Men just nu känns det som betydande tolv minuter. Så när jag packade flyttlasset fick det bära av mot en ny adress i Lund, lite längre norrut.

Men vänta bara, gäss i Pildammsparken.

En dag kommer jag nog att vilja uppleva er stad också.