Gamla greker beskriver samtiden

- in Nyheter, Spex

Redan 1941 sattes den upp första gången. Nu är det dags igen. Den 29 november är det premiär för Lundaspexarnas uppsättning av Ilion – en historia om det trojanska kriget.

Sköna Helena lämnar kung Menelaos och rymmer iväg med prins Paris. Det blir startskottet för det trojanska kriget. I Lundaspexarnas tolkning av Ilion vimlar det av gudar, prinsar och drottningar. Även en trojansk häst kommer att finnas med på scenen, avslöjar regissör Carl Hindenburg.

Lundaspexarna-Ilion-HT13-1
Sköna Helena och prins Paris utgör en del av karaktärerna när Lundaspexarna sätter upp spexet Ilion.
Foto: Satomi Miyata

Grundhistorien är den samma – men ganska mycket har ändrats sedan Ilion spelades första gången 1941. Originalversionen sattes upp i krigstider och mörkläggning och annat som påverkade svenskarna var ämnen som togs upp. Ämnen som inte är så aktuella idag – därför har den moderniserats och anpassats till vår samtid. Både studentliv och en del världspolitik får plats i föreställningen.

– Vi använder historien för att beskriva samtiden, det är i alla fall vårt mål. Det finns ju till exempel otroligt mycket att säga om dagens Turkiet och Grekland, säger Carl Hindenburg, som även är involverad i manuset.  Han har tidigare varit delaktig i ett flertal spex, men det här är första gången som regissör.

 

Redo för premiär

Lundaspexarna har även jobbat med att fräscha upp dialogen och några gamla kupletter har ersatts av nya. Vi får se en kort scen ur spexet, där en nervös och stammande prins Paris möter sköna Helena för första gången. Helena är förtrollad av Afrodite till att bli förälskad i honom och i slutet av scenen beslutar de sig för att rymma iväg tillsammans.

Både sköna Helena och prins Paris tycker att det känns bra inför premiären:

– Jag har varit med i en del spex innan, och har förberett mig genom att se på inspelningar från uppsättningen som gjordes år 2000, säger sköna Helena, som inte är helt van vid de långa lösögonfransar och guldfärgade klackskor som hör scenkläderna till.

Lundaspexarna har höga förväntningar inför biljettsläpp och premiär. Sedan några veckor tillbaka har ensemblen på drygt 100 personer övat i stort sett varje kväll, och enligt spexförman Hanna Thörnblad ligger de bra till inför premiären den 29 november.

På lördag klockan 12 släpps biljetterna i AF-borgen.