Lundastudent i Vinteruniversiaden

- in Nyheter

Just nu pågår Vinteruniversiaden i Trentino, Italien, som är en av världens största tävlingar för studenter. Lundastudenten Sebastian Jonsson är på plats för att representera Sveriges ishockeylag.

Målvakten Sebastian Jonsson. Foto: Pressbild/Saif
Målvakten Sebastian Jonsson.
Foto: Pressbild/Saif

Trots att universiaden är världens största tävling är den fortfarande relativt okänd i Sverige. Tävlingen brukar kallas för student-OS, men har inga kopplingar till den olympiska rörelsen.

– Det var jättekul att få representera Lund och Sverige under vinteruniversiaden, säger målvakten Sebastian Jonsson. Han läser civilingenjörsprogrammet i maskinteknik på LTH och spelar även med ishockeylaget LTH Griparna. Sebastian Jonsson har spelat ishockey länge och tidigare var det ishockey som han satsade på. På grund av en skada började han studera istället.

Hur har du förberett dig inför vinteruniversiaden?

– Det har inte varit några träningar med laget, då det är representanter från hela Sverige. Vi hade bara en landslagsamling innan vi åkte. För att kunna minska pluggstressen fick jag läsa extra den första läsperioden. Det hade inte funkat att tävla och plugga samtidigt, säger han.

 

 

Universitetskronorna som representerar Sverige i Vinteruniversiaden. Foto: Pressbild/Saif
Universitetskronorna som representerar Sverige i Vinteruniversiaden.
Foto: Pressbild/Saif

Spelade sig inte vidare

Tyvärr var motståndet för hårt för Universitetskronorna.

– Sverige var med i en väldigt jämn grupp tillsammans med Lettland, Italien och USA. Det var två lag från varje grupp som gick vidare till semifinal. Sverige förlorade sista matchen mot Lettland, och gick därför inte vidare, säger Johanna Olsson, tävlingsansvarig på Sveriges akademiska idrottsförbund, Saif.

Vilka andra olika sporter tävlar man i?

– Totalt är det 12 sporter som det går att tävlar i, varav Sverige tävlar i fem utav dem. Dessa fem är curling, alpin, längd, skidskytte och ishockey, säger Johanna Olsson.

Fakta

[checklist]

Vinteruniversiaden

  • 2500 deltagare från 50 länder
  • Pågår 11-21 december
  • I Trentino, Italien
  • Tävlande är mellan 17-28 år gamla
  • Måste studera på eftergymnasial nivå

[/checklist]