Karnevalister med sikte på scenen

- in Karneval
@Casper Danielsson

Våren närmar sig med stormsteg, så också karnevalen. I helgen anordnades uttagningar för alla som önskar stå på scen under karnevalens tre dagar i maj.

Snart är den långa väntan över. Förberedelserna inför vårens stora karneval är i full gång. Lundakarnevalen är det arrangemang som uppskattas engagera nästflest ideellt arbetande världen över – bara sommar-OS brukar fler. Hela
5 100 personer har registrerat sig och kommer på något sätt att vara delaktiga i årets Futuralkarneval.

Sångsugna karnevalister
Under helgen belägrades Matematikhuset  av nervösa och förväntansfulla karnevalister som vill uppleva karnevalen från första parkett – på scen. Representanter från de olika sektioner och karnevalskommittén arrangerade uttagningar för alla som på något vis önskar uppträda under karnevalen. En av dem var 21-åriga Johanna Gudjonsdottir.

Det låter alltid lite annorlunda när man sjunger upp, säger hon glatt efter att ha värmt upp rösten, samtidigt som hon tar sikte mot uttagningen.
Väl där väntar 18 domare från de olika sektionsgrupperna, såväl regissörer som föreståndare. Johanna har sedan tidigare fått uppge vilka tre sektioner hon helst kan tänka sig att uppträda för. Sedan är det upp till sektionsrepresentanterna att komma överens om vilken sektion som ska få nyttja hennes kvaliteter.

Glada domare
Johanna tar plats precis framför en granskande, men glatt tjoande domarkår. Hon tar ton till en låt från musikalen Chess och möts därefter av jubel. Några frågor om henne och hennes karaktär senare är hon ute ur hetluften. Hennes fem minuter är över.

Det var jättekul. Jag ville inte göra det för stort. Man får ta det för vad det är, säger hon och förklarar vidare varför hon väljer att söka:
– Det ska bli himla kul att umgås med personer som har samma intresse som jag själv har. Det är därför jag söker. Jag tror att man får många nya vänner. Jag ska träna skrattmusklerna fram till dess.

Stor konkurrens om platserna
Men Johanna är inte ensam intressent av en plats på scen. Närmare 320 karnevalister kom att ta plats inför domarkåren under helgen. Alla gavs fem minuter att begeistra sina åskådare, sen var det dags för nästa. De ansökande skulle hinna bedömas och inordnas i ett passande led, för att sedan få sitt besked under kommande veckan. Det är snabba ryck.

Hårt jobb för arrangörerna
Det administrativa arbetet att hålla karnevalens stora organisation i schack kan lätt bli överväldigande. Karnevalens kommitté tillsattes så pass tidigt som i februari i fjol och arbetet har fortgått sedan dess.
– Det var lite lugnare under våren, men när hösten kom så ökade det. Och nu är det hårt jobb, säger karnevalens kommunikationschef Clara Luthman.

Inga lugna stunder
Med 400 000 beräknade besökare under tre hektiska dagar i maj väntas trycket på karnevalskommittén vara stort och intresset sträcka sig långt utanför Lunds omnejd. Som ansvarig för kommunikationen, kommer Clara Luthman inte att få en lugn stund.

– När karnevalen bara hålls var fjärde år, blir intresset såklart stort, säger hon och ler.
Karnevalen är någonting extra, vilket studenternas intresse för evenemanget tydligt illustrerar.
– 3 000 personer som satt i kö hela natten för att få jobba ideellt. Det var det häftigaste jag varit med om, säger Clara Luthman.