En helg för kärleken

- in Studentliv
@Pontus Bark

Homosexualitet är i dag förbjudet enligt lag i närmare 40 länder i Afrika. I många av  länderna är det dessutom förenat med dödsfara. I helgen gör LOVEFRICA sitt bästa för att uppmärksamma dessa frågor och diskutera västvärldens ansvar.

Flera länder skärper just nu lagstiftningen mot homosexualitet. Senast i raden är  Nigeria, där homosexuella sedan länge varit förbjudna att ha sexuellt umgänge. Enligt ny lagstiftning riskerar invånarna tio års fängelse bara genom att närvara vid ett bröllop mellan två homosexuella. I Uganda, ett land som av många beskrivs som det farligaste i hela världen att leva som öppet homosexuell i, döms homosexuella till livstidslånga straff. Situationen för homopersoner i landet förvärras avsevärt på grund av hetsjakt från medier där homosexuella namnges eller visas upp på bild.

Kärlek mot alla odds
En av dem som fått erfara detta är Jimmy Sserwadda, föreläsare på helgens event i AF-borgen. Sofia Ekhem, medlem i projektgruppen som anordnar LOVEFRICA, berättar:
– Jimmy kommer att berätta en häpnadsväckande historia om hur han träffade sin älskade i Uganda och hur dom sedan förföljdes på grund av sin homosexualitet. Jimmy flydde till Sverige och efter några år gjorde även hans pojkvän Lawrence det, helt utan Jimmys vetskap.  När Jimmy en dag fick syn på Lawrence på ett tidningsomslag hade han som sagt ingen aning om att han bodde i Sverige. Han sökte genast upp honom och allt slutade som i den lyckligaste av sagor med att de gifte sig i Sverige och nu lever som äkta par.

Tyvärr slutar inte alla historier lika lyckligt.

– Det här ämnet är kanske mer aktuellt än någonsin, just på grund av att många länder skärper lagstiftningen mot homosexualitet, säger Sofia Ekhem.
Vad kan man som besökare förvänta sig av helgen?
– Det kommer att att bli en helg full av information och intressanta samtal och möten. Vi kommer att ha panelsamtal där vi låter personer från olika organisationer och myndigheter diskutera för att få bredd och djup i samtalen. Vi kommer att diskutera frågan om homosexualitet världen över, med fokus på Afrika, inte bara ur ett akademiskt perspektiv. Vi tycker att det är viktigt att se frågan från olika håll för att få förståelse.

Många gäster
LOVEFRICA är ett samarrangemang mellan Utrikespolitiska Föreningen och Amnestys HBTQ-grupp i Lund. Förutom redan nämnda Jimmy Sserwadda kommer det även gästas av bland annat Fredrik Beijjer från Migrationsverket och Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL. Andra punkter som kommer att tas upp under helgen är bland annat varför synen på homosexualitet ser ut som den gör. Ligger förklaringen kanske i arv långt tillbaka i kolonialtiden? Eller beror synen på homosexualitet på gammaldagsa, konservativt religiösa värderingar från väst? Vad har västvärlden  i så fall för ansvar för utvecklingen på den afrikanska kontinenten? På lördag är det dags att söka svaret.

Fakta

[checklist]

LOVEFRICA Var? AF-borgen När? 22 och 23 februari klockan 12 till 18 (cirka) Några av deltagarna under LOVEFRICA är :

  • Fredrik Beijer , Migrationsverket
  • Ulrika Westerlund , ordförande i RFSL
  • Adrian Ringström , regisör av dokumentären Lesbophobia
  • Jimmy Sserwadda , en av två män i det första gifta  homoparet från Uganda
  • Ulf . B. Andersson , redaktör för Amnesty Press
  • Jens Rydström , professor i genusvetenskap vid Lunds universitet

 

[/checklist]