300 kronor mindre i studiebidrag

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

300 kronor mindre i månaden i studiebidraget samtidigt som studielånet höjs med cirka 1000 kronor per studiemånad. Det föreslår regeringen i vårpropositionen.
Regeringen föreslår i sin vårproposition att öka studiemedlet. Studiebidraget sänks med 300 kronor och lånedelen ökar med cirka 1000 kronor per studiemånad. Med minskat bidrag hoppas regeringen minska utgifterna med cirka 0,8 miljarder kronor per år.
Enligt finansminister Anders Borg innebär det högre studiemedlet bättre möjligheter för studenterna att fokusera på sina studier.
– Studenterna har fått en väldigt kraftig ökning av fribeloppen. Med studielån på 10 000 kronor i månaden ger det rätt goda möjligheter att hantera sin ekonomiska situation, säger Anders Borg till Svenska Dagbladet.

Ingen avskrivning
I dag skrivs ditt studielån av när du fyller 68 år. Regeringen förslår i samma vårproposition att studielån som tas från och med 2015 inte kommer att skrivas av vid 68 års ålder. 0,35 miljarder kronor per år hoppas regeringen kunna spara med den åtgärden.