Andra brevet från Bryssel

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Europaparlamentsvalet riskerar bli en framgångssaga för Europas högerextrema partier. I alla fall om en får tro panelen på journalistseminariet som diskuterade politiska tendenser i Europa. 

Det är knappt tre månader kvar till Europaparlamentsvalet och valprognoserna börjar komma. Idag lanseras PollWatch2014.eu som ska följa utvecklingen i medlemsländerna – och det riskerar bli en framgång för de högerextrema partierna.

– Flera av de högerextrema partierna går framåt och ungefär 100 platser i Europaparlamentet kommer troligen att gå till högerextrema partier, säger Simon Hix, professor på London School of Economics and Political Science, och radar upp flera länder där högerextrema partier ligger i toppen enligt valprognoserna.

– I Sverige kommer Sverigedemokraterna troligen att få en plats i parlamentet, säger han under ett seminarium med David Farrell, professor och ordförande för the Political Studies Association of Ireland, moderator Daniela Vincenti från tidningen EurActiv.com, samt José Ignacio Torreblanca från tankesmedjan European Council on Foreign Relations Madridkontor.

Simon Hix menar att det kommer bli ett större intresse för att rösta i valet i maj. Dels för att vissa EU-medborgare röstar så att både höger- och vänsterextrema partier inte tar plats i parlamentet. Dels för att de höger- och vänsterextrema kommer mobilisera för att möta hotet från andra ”mainstream-partier”. Enligt Simon Hix kommer de högerextrema partierna att tjäna på detta framförallt för att medlemsländerna börjat ifrågasätta principen om fri rörlighet av arbetskraft inom unionen.

– EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso sa i förra veckan att den fria rörligheten inte kommer att diskuteras eller ifrågasättas. Men flera länder visar tydligt att de inte uppskattar den fria rörligheten av arbetskraft inom Europa. Bland annat regeringarna i Danmark, Sverige och Storbritannien har stort tryck på sig att fixa problemen med arbetskraft från andra EU-länder som sänker lönerna i vissa sektorer, säger Simon Hix.

Enligt Simon Hix kommer drygt 27 procent av Europaparlamentets platser att fyllas av radikala och EU-skeptiska partier. Något som i alla fall jag ser som en antidemokratisk utveckling, eftersom de större partigrupperna i Europaparlamentet kan komma att tvingas förhandla med politiker som inte tror på den europeiska freden. Risken är också att dessa partier får en vågmästarroll, där fler antidemokratiska värderingar kan influera EU:s politiska beslut.

En utveckling som jag anser vore mycket olycklig.

/ Carl-Johan, webbredaktör

About the author

Carl-Johan Kullving var webbredaktör på Lundagård mellan 2013–2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2010 och har även bytisbloggat från Hongkong våren 2013.