Premiär för Aidsloppet

- in Nyheter
@Tove Nordén

Spring för HIVet. I slutet av april anordnar studenter vid medicinska fakulteten ett välgörenhetslopp där pengarna oavkortat går till ett aidsprojekt i Sierra Leone.

Malin Bengtsson och Annie Lundh är laddade inför vårens Aidslopp.  Foto: Tove Nordén
Malin Bengtsson och Annie Lundh är laddade inför vårens Aidslopp.
Foto: Tove Nordén

Den 26 april är det dags för Aidsloppet. Annie Lundh och Malin Bengtsson, två av de tolv arrangörerna, studerar båda vid medicinska fakulteten och hoppas på stort engagemang.
– Vi hoppas på folkfest under dagen. Det kommer förutom loppet att finnas en massa jippon, allt från informationsstånd om aids till gratis utdelning av kondomer, säger Annie Lundh.

Hjälp till hivdrabbade
Studenterna bakom välgörenhetsloppet ligger under International Federation of Medical Students’ Associations, IFMSA, en internationell studentförening som jobbar ideellt med globala hälsofrågor. Kostnaderna för Aidsloppet är sponsrade, både från företag och Akademiska Föreningens projektfond. Pengarna som samlas in från deltagarna går oavkortat till ett välgörenhetsprojekt startat av UNICEF, som syftar till att förbättra förutsättningarna för hiv- och aidsdrabbade barn och ungdomar i Sierra Leone.

Första gången i Lund
Aidsloppet har arrangerats några gånger tidigare men har länge varit ett vilande projekt. I höstas tog det fart igen och arrangerades i Göteborg, i vår är det Lunds tur och planer finns att kunna springa loppet i både Linköping och Stockholm.

”En ögonöppnare”
Sista anmälningsdag är den 18 april och målet för antalet anmälda är 200 till 300 personer. De som anmäler sig kan välja att springa eller gå fem eller tio kilometer. Starten går vid Källbybadet i St Lars i södra Lund. Deltagarna kan välja själv hur mycket de vill skänka, minimum är 100 kronor.
– Mest hoppas vi på att deltagarna har en bra känsla efter att ha medverkat, och att vi kan vara en ögonöppnare för globala hälsofrågor, säger Malin Bengtsson.
Varför valde ni att arrangera loppet i Lund?
– Dels för att vi pluggar här, men sedan tycker jag att Lunds studenter är duktiga på att engagera sig, säger Malin Bengtsson.

Fakta

  • [checklist]Anmälan och mer information om Aidsloppet finns här och på Facebook.[/checklist]