Kjolfilmning inte straffbart

- in Nyheter
@Karolina Jakstrand

Att filma under någons kjol  är kränkande och omdömeslöst men inte straffbart. Det svaret fick den kvinnliga juriststudenten som utsattes för filmningen i våras på Lundakarnevalen.
–Jag tycker att åklagaren avfärdade åtalet lite väl fort, säger kvinnan som kommer att överklaga beslutet.

Det var i maj under en konsert på Lundakarnevalen som kvinnan upptäckte att en man stått och filmat under hennes kjol med sin mobilkamera.
– Jag konfronterade honom och krävde att han skulle ge mig telefonen, säger hon.
I mobiltelefonen som mannen till slut lämnade ifrån sig hittade hon åtta filmer på sig själv. Med hjälp av sina kompisar tillkallades polis som sedan förhörde vittnen, den utsatte och den misstänkte.

Fyra vittnen och bevis
Till händelsen finns fyra vittnen och bevis i form av filmerna på mannens mobiltelefon. Den misstänkte mannen har dessutom erkänt handlingen. Trots detta väcks inget åtal.
– Jag både skrattade och skrek och tänkte bara “jag orkar inte”, säger kvinnan om beslutet. Jag läser ju själv till jurist och har läst på mycket om liknande fall. Enligt lagen räknas inte filmning av en person utomhus som ett brott, men det är själva ofredandet jag ställer mig kritisk mot, säger hon.

Åtalet benämns som sexuellt ofredande och enligt beslutet råder det inga tvivel om att handlingen gjordes i sexuellt syfte. Åklagare Mats Svensson skriver i beslutet att eftersom mannen inte hade för avsikt att bli upptäckt kan det heller inte räknas som ofredande. Att filma någon annan mot dennes vilja är bara straffbart om det sker inomhus.

Lagstiftningen sviker
– Jag trodde inte att det skulle påverka mig så mycket, men vart jag än går så tror jag att jag ser honom. När jag till exempel åker rulltrappa tänker jag att någon står bakom mig och filmar, säger kvinnan och fortsätter:
–Detta är ytterligare ett bevis på att lagstiftningen gång på gång sviker kvinnor.

Hon har bestämt sig för att överklaga beslutet om att inte väcka åtal.
–Att någon kan gå och filma under min kjol och sen komma undan med det är så kränkande. Han har ju till och med på papper nu att det inte är straffbart och att han kan fortsätta med det, säger hon.