”Avbetalningen har fört oss närmare varandra”

- in Nationer, Nyheter

Hallå där… Filip Eriksson, kurator för Västgöta nation, som precis fått mer klirr i nationskassan.

Hallands nation har precis betalat av en väldigt gammal skuld till er. Vad handlade det om?
– Jo, för 56 år sedan skulle det byggas en staty utanför Hallands och Västgöta nations lokaler. Som en fin gest skulle båda nationerna bidra med pengar till detta projekt. Närmare bestämt 10 500 kronor. Eftersom Hallands hade det lite sämre ställt med ekonomin då gick vi in med 10 000 kronor och de gick in med en femhundralapp. 1987 kom nationerna gemensamt överens om att anledningen till att det ibland var lite stel stämning mellan de båda var att det låg en skuld obetald, och den skulle då börja betalas tillbaka.

Hur såg avbetalningsplanen ut?
– Den blev upplagd på 28 år, eftersom det gått så lång tid sedan skulden utfärdats. Totalsumman låg på 5 250 kronor, och det skulle inbetalas årsvis med 169 kronor varje udda år och 170 kronor varje jämt. Sen bestämdes det att betalningen skulle ske vid årliga novischfesten, och i antingen enkronor eller så små valörer som möjligt.

Vad var räntan på?
– Det var helt räntefritt.

Och i år blev skulden helt avbetald?
– Ja, sista skulden överlämnades på årets novischfest i en liten prydlig ask. Vilket faktiskt chockade oss lite, då tidigare betalningar har skett på väldigt komiska sätt. Ett roligt exempel jag varit med om är att man limmat ihop alla enkronor till en miniatyr av statyn.

Hur är stämningen mellan nationerna idag?
– Kontraktet på avbetalningen har fört oss närmare varandra, och vi kan definitivt tänka oss ett liknande samarbete igen. Kanske mest för att vi tyckt att detta varit en rolig och trevlig anledning att hålla kontakten och festa till det tillsammans.