Kommissionärsrockad i Bryssel

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Ungraren Tibor Navracsics, som var tilltänkt som EU-kommissionär för utbildningsfrågor, har redan fått det svettigt. Kulturutskottet röstade ned honom med 14-12.

Europaparlamentets kulturutskott, där utbildningsfrågor ingår, är kritiska till den ungerska EU-kommissionären. Han fick stöd med 15-10 för att bli EU-kommissionär, men förlorade voteringen rörande hans kommissionärsportfölj med 14-12. Därför kan den kommande EU-kommissionen behöva göra vissa rockader i laguppställningen av kommissionärer innan parlamentet fattar beslut.

Det kulturutskottet är särskilt kritiska emot är att Tibor Navracsics, som företräder det ungerska högerpopulistiska partiet Fidesz, ska hantera medborgarskapsfrågor utöver kultur-, utbildning- och ungdomsfrågor, enligt tidningen European Voice.
– Jag hoppas han kan lämna sina anti-demokratiska värderingar hemma i Ungern. Tibor Navracsics har troligtvis fått kommissionärsposten för att han ska hållas borta från viktigare poster. Utbildningspolitiken förs främst på nationell nivå så den här kommissionärsportföljen ses inte som lika viktig, sade Elisabeth Gehrke, ordförande för Europeiska studentkåren, till Lundagård när kommissionärsutnämningen blev officiell i början av september.

Spekulationer
Nu spekuleras det i huruvida Tibor Navracsics ska få en mer lukrativ kommissionärsportfölj för att hållas borta från medborgarskapsfrågorna. Enligt EU-bloggen kanske han får ansvar för miljö och energi, vilket skulle vara en framgång för honom.
– Under utfrågningen i förra veckan övertygade Navracsics oss inte om att han är villig att ändra sin politiska kurs och trovärdigt försvara de europeiska värderingar som det europeiska samarbetet vilar på. Hade han varit en så stor människorättskämpe som han utger sig för att vara så hade han inte ingått i Orbáns regering utan stått på barrikaderna och lett oppositionen, säger den svenska Europaparlamentarikerna Cecilia Wikström i ett pressmeddelande.

Nu väntas några dagar med intensiv kohandel för att ro den nya kommissionen i hamn. Tibor Navracsics framtid som eventuell utbildningskommissionär röstas det om den 22 oktober i Europaparlamentet, då nya kommissionen ska få sitt godkännande.