Rodde inte hem det

Mycket stod på spel när Lunds roddarklubb mötte ärkefienderna i Uppsala i helgen: ära, prestige och två universitetsstäders goda rykten. Tyvärr föll lundaroddarna på målsnöret.

Lördagen den 4 oktober 2014 kommer att bli ihågkommen som en mörk dag för alla roddfantaster i Lund. I den årliga prestigekampen mellan Lunds- och Uppsalas universitet fick Lunds universitets roddklubbs herr- och damlag se sig snöpligt besegrade av Uppsala akademiska roddarsällskap, som triumferade på hemmaplan.

Tävlat sedan 1992
Tävlingen i fråga går under namnet Universitetskapprodden, och instiftades 1992 med det anrika The Boat Race mellan de brittiska universiteten Oxford och Cambridge som förebild. Årets upplaga slutade med resultatet 38-28 till Uppsala och David Lundberg, lundalagets ordförande, förklarar den trista utgången med att hans hade haft ont om tid att förbereda sig.
– Vi satte ihop våra lag väldigt sent i år, så vi hann tyvärr bara träna en gång. Men vi kände ändå att vi väldigt gärna ville ställa upp i en av de större tävlingarna med både en tjej- och en killbåt, så det fick bära eller brista, säger David Lundberg.

Obefintligt intresse
Lunds universitets roddklubb huserar i systerorganisationen Malmö roddklubbs lokaler. David Lundberg säger att den låga roddkännedomen i Lund gör det svårt för föreningen att värva nya förmågor.
– Intresset för rodd i Lund är nästan obefintligt. Folk vet inte vad det är för något, och de som söker sig hit är mestadels utbytesstudenter som har hittat oss via Google. Vi har försökt värva fler svenskar, för kontinuitetens skull, men det går sådär, säger han.
– Men som det ser ut nu kommer vi att ha väldigt många tjejer som kommer att vara kvar i Lund till nästa, vilket innebär att vi kommer att ha nästan en hel tjejbåt, vilket vi inte har haft förut. Så jag ser ljust på framtiden, säger David Lundgren.

Martin Stigge, roddare i Uppsalalaget sedan fyra år tillbaka, är inte förvånad över segern mot rivalerna i Lund. Han beskriver sitt lag som ett ”hungrigt gäng”.
– Vi har tränat väldigt bra, vi var väldigt taggade och vi har satsat ordentligt. Vi har plockat samman en hel del nya förmågar i laget, så jag tror att det här bara är början på en trend, säger Martin Stigge.

Behöver strategi
Martin Stigge ställer sig tveksam till lundensarnas chanser att plocka hem några vinster de kommande åren. För att göra detta anser han att hans konkurrenter måste skaffa sig ”en mer långsiktig strategi”.
– Det verkar som att de i Lund bara plockar ihop de roddare de kan hitta, och till skillnad från oss satsar de bara på den här tävlingen. Jag tycker att de verkar lite trötta, säger Martin Stigge.

När David Lundberg får höra att hans lag upplevs som trötta blir han först förvånad.
– Trötta?
– Ja, trötta.
– De där Uppsalaborna, alltså. Sådana fulingar. Jag skulle nog vilja säga att om Uppsala ska försöka vinna nästa år så får de ju försöka stanna i bastun längre än en halvtimme, men det kanske är för mycket begärt av dem. Vi vann ju bastutävlingen ganska stort, om jag säger så.
Får jag citera dig på det?
– Ja, absolut, säger David Lundberg.