Inte riktigt en spice girl

- in Nyheter
@Beri Zangana

Men däremot var Gudrun Schyman glad över att vara tillbaka i Lund på gårdagens Studentafton. En fullsatt universitetsaula och slutsålda biljetter var något hon förväntade sig redan på förhand.

Moderator Johanna Palmström inledde kvällen med att säga att entrén fick henne att känna sig som en spice girl. Någonting Gudrun Schyman inte riktigt kan hålla med om.

Kände du dig som en ”spice girl”?
– Nej, inte alls, men det är alltid roligt när det är applåder. Jag har varit här och pratat förut.
– Men det är kul att få komma hit och möta en entusiastisk publik!

Hur känns det att så många på Studentafton kallar sig för feminister denna kväll?
– Det tycker jag är bra, jag hade inte väntat mig något annat ska jag säga. Det gjordes en opinionsundersökning innan valet där hälften av svenska folket kallade sig för feminister. Antalet som kallar sig feminister har stigit dramatiskt!

Du gick till hårt angrepp mot Stefan Löfvén och hans nuvarande feministiska regering. Vad anser du att Stefan Löfvén har gått miste om?
– Jag vill inte påstå att jag gick till hårt angrepp. Däremot menar jag på fullt allvar att om man menar att man är feminist så ska man även förpliktiga det. Det kan inte bara vara någon etikett som man sätter på sig utan det betyder också att man ska föra någon kollektiv som tar oss framåt till målet jämställdhet. Annars blir det fullständigt ointressant.

Du fick applåder när du sa ”Krossa patriarkatet!”.
– Jag tycker det är en bra sammanfattning om vad feminism håller på med. Dock är jag inte så mycket för det här med att krossa patriarkatet.

Ändå säger du det?
– Jag tyckte det var ett bra svar på frågan om vad feminism bör hålla på med. Vi ska försöka ta oss ur den destruktivitet som det patriarkala tänkandet innebär på alla områden.
– Vi gick inte till val med knutna nävar utan öppen hand. Vi är inte för det här krossa, stoppa, stäng. Det är ett väldigt militaristiskt sätt att uttrycka sig

Vad var det bästa med kvällen?
– Det är jätteroligt att vara här för det är så mycket folk. Men framför allt att här finns ett så stort intresse att biljetterna säljer slut.