Jag är sex-negativ

Studentaftonsutskottet bjuder allt oftare in feminister till sina studentaftnar. Så har det inte alltid varit. Den nya inriktningen är mycket bra tycker utbildningspolitiske krönikören Patrice Soares och ger förslag på personer att bjuda in.

För ganska exakt 10 år sedan bjöd Akademiska föreningens Studentaftonutskott in en porrförespråkare som också råkade vara före detta porrstjärna. Undertecknad protesterade då mot att Studenaftonutskottet bjöd in en porrförespråkare, eftersom jag anser att mainstreamporren generellt sett är kvinnoförnedrande och misogyn. Sensationsmedia slog upp det hela som att jag protesterade mot att en porrstjärna som bjöds in, vilket var helt fel.

Var det då inte bra att Studentaftonsutskottet belyste porrbranschen? Jo, absolut. Men ska porrbranschen belysas på ett seriöst sätt finns det betydligt seriösare namn att bjuda in än porrförespråkare som Cicciolina. Till exempel kunde före detta porrstjärnor som Shelley Lubben eller Jennie Ketcham bjudits in. De är några som jag tycker ger en mycket mer rättvisande bild av porrindustrin än förespråkare som Cicciolina. Shelley Lubben har bland annat varit inbjuden till Cambridge universitets motsvarighet till studentafton

Särskilt skulle det vara intressant om man bjöd in Shelley Lubben, som genom sitt långvariga engagemang mot porrindustrin visat hur grym och förnedrande denna industri är mot kvinnor. En industri framförallt för och av män. En industri där många människor dessutom riskerar att få allvarliga sjukdomar som HIV och hepatit-C.

Att Studentaftonutskottet val föll på en porrförespråkare är dock inte förvånande, det var ju knappast Akademiska föreningens feministutskott som bjöd in till föredrag. Föredraget hölls under rubriken ”Peace, Love and Art”. Dock var nog AF-utskottets förhoppning mer att det skulle handla om ”Love” än fred och konst.

Varför då dra denna gamla historia i långbänk? Jo för att vore det inte ypperligt om Studentaftonutskottet – som för det allra mesta bjuder in mycket intressanta och kunniga föreläsare – tog tillfället i akt att bjuda in någon som har jobbat inom porrindustrin, men som har en mer kritisk syn på industrin? Inte minst eftersom Studentaftonsutskottet numera allt oftare bjuder in feminister. Som nu senast Gudrun Schyman.

Tyvärr försöker förespråkare av porrindustrin, oftast män, att framställa de som har en mer negativ inställning till porr som puritaner och moralister. Men det kan man leva med. Porrförespråkare brukar ofta etikettera sig själva som sex-positiva. Om det innebär att kritiker till porrindustrin är sex-negativa så är jag sex-negativ. Motståndet mot porr har dock inte med motstånd mot sex och erotik att göra. Motståndet har att göra med att mainstreamporren generellt sätt porträtterar kvinnor på ett kvinnoföraktande och objektifierande sätt. Och att branschen gör kvinnor illa, såväl kvinnorna i filmerna som kvinnor generellt sett som blir offer för en föraktfull kvinnosyn.

Som jag sagt. Studentaftonsutskottets aftnar är oftast både intressanta och aktuella. Det vore därför hedervärt om utskottet fortsatte på den inslagna vägen att allt oftare bjuda in intressanta föreläsare med kvinnans befriande på agendan.