Så blir nya studenthuset

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Nu skissas det för fullt på hur studenternas hus på Söder i Helsingborg ska se ut invändigt.

Cicilia Carlsson är ordförande för Stampus i Helsingborg. Foto: Carl-Johan Kullving
Cicilia Carlsson är ordförande för Stampus i Helsingborg.
Foto: Carl-Johan Kullving

– Kår, kör, spex, pub. Här ska alla kunna få plats, säger Cicilia Carlsson.
Hon syftar på Gustav Adolfs församlingslokaler på Söder i Helsingborg, som snart blir estudenthus. Syftet är att alla studentföreningar som är verksamma vid Campus Helsingborg ska kunna samlas under samma tak. Arkitekterna och Kärnfastigheter har gjort studiebesök på Akademiska föreningen i Lund. Tanken är att 180 personer ska få plats i det stora samlingsrummet i det nya huset, jämfört med endast 60 i Villan.
– Det är skönt att vi slipper hitta externa lokaler för större sittningar i fortsättningen, säger Cicilia Carlsson.

Rummen oklara
Chefen för Högre utbildning i Helsingborg stad, Peter Arvebro, för diskussioner med Campus Helsingborg och studentföreningarna om vilka funktioner som ska finnas med i huset. I diskussionerna förekommer bland annat studentpräster, kuratorer och en bokhandel.
– Men det är inget som är beslutat. Vi vet inte heller vem som ska få vilket rum, vi har bara fått önska lokal, säger Cicilia Carlsson.

Söker sponsorer
Ambitionen är inflyttningen ska ske i början av höstterminen 2015. Kommunen står för bygget och renoveringen, medan studentföreningarna får ordna med inredningen. I januari överlämnas nycklarna till studenterna.
– Vi ska försöka få företag att sponsra med möbler, men vi har redan börjat se över hur mycket pengar vi kan lägga undan i budgeten för inköp av inredning, säger Cicilia Carlsson.

Festival i Furutorpsparken
Sjömanskyrkan stannar kvar i byggnaden tills vidare, men förväntas snart flytta ut. Det finns idéer om att använda innergården för caféer och spelningar. Stampus återkommande utomhusfestivaler kommer förmodligen att arrangeras i Furutorpsparken. Mycket arbete kvarstår dock, men snart kanske Helsingborg får sina första heltidsarvoderade studentrepresentanter.
– Vi har ett behov av att få heltidare som kan jobba med det här på heltid. Vi är ju mer eller mindre heltidare nu, fast utan ersättning. Vi håller på och ser över det, säger Cicilia Carlsson.

 

Se planerade ritningar över huset genom att klicka här.

Enkät: Vad vill du se i det nya Studentlivshuset?

20141009 Helsingborg Studenthus foto cjkullving-10 (kopia)Evelina Carlsson, läser första terminen på Service management-programmet.
– Jag vill att det ska vara mer livemusik, och gärna fler temamiddagar. Till exempel kvällar med musikquiz, så man får vila hjärnan från plugget lite.

Karin Axelsson, läser termin ett på Service management-programmet.
– Nuvarande Villan är väldigt bra, men det är tråkigt att det är så få personer som får plats i lokalerna. Därför tror jag det kan blir roligare när det blir större och fler får plats. Jag tycker de borde arrangera fler storbildteve-evenemang, och visa VM-matcher och Eurovision-finalen till exempel.

 

 

20141009 Helsingborg Studenthus foto cjkullving-12 (kopia)Erik Andersson, studerar första terminen på Service management-programmet.
– Grupprum är viktigt och gärna mycket sittplatser. Gärna grupprum med bra bord så det kan funka som chillrum också. Och sen gärna toaletter vid grupprummen, det finns ju inte på Campus nu.

 

 

 

20141009 Helsingborg Studenthus foto cjkullving-11 (kopia)Alexandra Müller, läser också termin ett på Service management-programmet.

– Jag tycker det måste bli roligare lokaler och mer uppfräschat än vad det är på Villan just nu. Mer färg helt enkelt. Det skulle kunna finnas temarum med olika färger och inredning. Det tror jag hade gjort det nya huset populärt.

 

20141009 Helsingborg Studenthus foto cjkullving-13Anton Baarman, läser Service management med inriktning hotell och restaurang, första terminen.
 Vad säger du, ska Villan flytta? Det får inte vara sant. Jag är så imponerad av Villan, hur ska det kunna bli bättre?
– Det jag gillar så mycket med Villan är inredningen. Och helt klart det centrala läget, det är riktigt bra.