John Ford enligt spexets alla regler

- in Spex

Med spelglädje och levande skådespeleri ger Helsingkrona oss en glädjefull föreställning om Hollywoods guldålder. Om än något för långt och spretigt tycker Lundagårds recensenter.

I föreställningen John Ford eller får ej visas för anständig publik tar Helsingkronas spex på sig uppdraget att berätta allt man behöver veta om Hollywoods gyllene ålder – eller en tid av censur. Vi möter filmstjärnor som Ingrid Bergman, Errol Flynn och Mae West. Regissören John Ford slåss mot skurken Walt Disney om de största stjärnorna i Hollywood.

En kommunistisk revolution gror i kulisserna, och en lätt spasmisk William Hays vill censurera allt som kan associeras till snusk. Vilket innefattar… allt. Kanske något otippat tema men kul med ett historiskt sammanhang som känns spexialt outforskat.

Men vad handlar spexet egentligen om? En bättre fråga är nog: vad handlar spexet inte om? Som i många spex verkar termen ”kill your darlings” inte existera. Nya trådar och karaktärer presenteras i princip hela spexet igenom, och när säcken väl ska knytas ihop tar det sin lilla tid. Är du dessutom inte bekant med filmvärldens stora namn under tidigt 1900-tal kan det vara en aning svårt att komma in i handlingen. Sångnumren är många, lite för många.

Många av greppen och skämten har gjorts förut men de görs med entusiasm. Det är vad som är föreställningens största styrka, en entusiastisk och samspelt ensemble med glimten i ögat. Det levereras stundtals skarpa skämt, om ryssar i skärgården och ”ärthjärnorna” i samhället, rappa dialoger och improvisationer i omstarterna.

Karaktärerna kontrasterar varandra väl och flertalet skickliga skådespelare lockar till skratt genom komiskt förvridet minspel. Klassiska låtval i spexsammanhang varvas med mer otippade musikalnummer. Det finns stor spelglädje både hos skådespelare och band, som lätt smittar av sig till publiken.

För en som gillar spex är det svårt att bli besviken men lätt att lämna Helsingkrona lite gladare.

Bästa sång: I Äldre-är-hett-duett får Mae West och Catherine släppa fram sin divighet och briljerar med skönsång och övertygande koreografi.
Bästa Biss: En sång om att välja sång, metahumorn träffar mitt i prick.
Publikfavorit: Detektiven Marion Morrisson får vissa i publiken att gråta av skratt.
Bästa replik: (om Disneyskådespeleri med Braveheartassociationer) ”Du kan ta deras röster men inte deras frihet”

 

Text: Josefin Wennang/Saga Sandin
Foto: Lukas J. Herbers

  • Vad? Helsingkronaspexet ”John Ford eller får ej visas för anständig publik”
  • När? PREMIÄR torsdag 6/11 19.30
    Fredag 7/11 19.30
    Lördag 8/11 19.30
  • Var? Helsingkronas gillestuga, Tornavägen 3a
  • Pris: 80kr (student/pensionär), 120kr (övriga). Boka biljetter genom mail till spex@helsingkrona.se, köp på Helsingkronaexpen eller på Studentinfo i AF-borgen.