Ny budgetsatsning ska gynna studenter

- in Nyheter
@Beri Zangana

Den nya kommunstyrelsen vill med sin nya budget satsa på studenterna. De rödgrön-rosa satsar 250 000 kronor på en förstärkt studentsamverkan.

Miljöpartisten Emma Berginger, vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Pressbild.
Miljöpartisten Emma Berginger, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Foto: Pressbild.

Med en skattehöjning på 15 öre per hundralapp kommer de rödgrön-rosa i Lund att satsa 36 miljoner kronor på bland annat fler bostäder, bättre cykelvägnät samt ett förbättrat samarbete med Lunds universitets studentkårer.
– Lund ska bli en stad man vill komma till oavsett bakgrund. Vi ska bli mycket bättre med påtryckningar och på att göra vår röst hörd för universitetet och studenter, säger Anders Almgren (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Mer samarbete
Kommunen vill även satsa på ett utvecklat samarbete med Lunds universitets studentkårer, Lus, där man vill förbättra bemötandet mot studenter genom att se över ett utvecklat samarbete både med nationer, kårer och andra studentorganisationer.

250 000 kronor ska satsas på en förstärkt studentsamverkan.
– Heltidarna på Lus byts ut regelbundet, därför är det viktigt för oss att ha en kontinuerlig dialog och en kontinuerlig samverkan med LUS. Sen finns det också andra studentorganisationer och nationer som vi måste samverka med, säger miljöpartisten Emma Berginger, vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Det här eftersom att kommunen ska få in synpunkter från studenterna men studenterna ska även få en bättre kontakt med kommunen.

Bättre cykelvägar
Flera gånger har Lund utsetts till Årets cykelstad och det är inte minst tack vare studenterna anser Emma Berginger. I den nya budgeten kommer det att läggas ner ytterligare resurser så att studenterna ska få bättre cykelvägar genom ett utvecklat cykelvägnät.
– Det handlar både om fler cykelvägar och bättre sådana, säger Emma Berginger.

Förtätningsstrategi
Ett problem som flera studenter stöter på vid terminsstart är bostadsbristen i staden. I budgeten föreslås en ökning på 500 000 kronor per år. Detta innebär ett mål på 1200 bostäder varje år. Samtidigt kommer det också satsas på en förtätningsstrategi.
– Förtätningar väldigt bra instrument för att skapa bostäder som är nära, säger Emma Berginger.

Röstar emot
Christer Wallin från Moderaterna är kritisk till den nya budgeten och beklagar att man redan måste höja skatten.
– Vi kan inte rösta för en budget som innehåller en skattehöjning. Vi i Alliansen har tillsammans tagit fram en budget som vi står fast vid och det löftet kommer vi att hålla.

Enligt Philip Sandberg från Folkpartiet är Alliansen villiga att diskutera budgetförslaget men står fast vid att de inte kommer att stötta en skattehöjning. Istället vill Alliansen gå till val med samma budget som lades fram i juni vilket enligt Philip Sandberg är en balanserad budget utan skattehöjning.
– Alliansen kommer även att ha studentsatsningar i form av en förstärkt samverkan med universitetet. Vi återkommer nästa vecka när vi har lagt fram vårt budgetförslag, säger han.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Hemma hos Edilen

I snart ett år har Hanna Dagsgård kunnat