”Vi har behövt hyra extra scenpodier”

- in Studentliv

Hallå där…Petter Ekman Hyberg, banjospelare i studentorkestern Alte Kamereren och ansvarig för det 50-årsjubileum som firas nu till helgen.

Om vi får tro på Wikipedia har ni under dessa 50 år blivit ”Lunds största studentorkester”. Vad är Alte Kamererens hemlighet?
– Jag tror att det beror på att vi spelar så mycket olika sorters musik. Vi övar oftast inte in jättelånga stycken utan spelar i stället kortare låtar. Det blir snabb och häftig musik. Under vårt jubileum bjuder vi till exempel på ABBA och Bonnie Tyler.

Hur ska ert jubileum firas?
– Vi ska fira med två konserter på Lunds Stadsteater, en matiné och en galakonsert. Det kommer att bli en väldigt stor orkester: 80 musiker ska stå på scenen. Vi har behövt hyra extra scenpodier så att det ska passa för alla, vilket är jättehäftigt. Dessutom är det 18 stycken från vår balett som ska dansa samtidigt som vi spelar.

Hu många tror du kommer?
– Hittills har vi sålt 150 biljetter för matinén och 400 biljetter för galan. Och det är inte lördag än.

Hur ska ni mer fira?
– På lördag, efter de två konserterna, ska vi packa ihop så fort som möjligt och sen har orkestern en stor fest med traditionell trerättersmiddag på Scandic Star Hotel. Ältere Kamereren, en grupp med före detta medlemmar, är också inbjudna. Det kommer också representanter från andra orkestrar i  Sverige, men också från Norge och Tyskland.

Har ni några vilda idéer för de kommande femtio åren?
– Jag tror det kommer fortsätta gå väldigt bra för oss och vi vill mest fortsätta på samma spår. Eller förresten, vi åker på turné varje år till Tyskland. Det skulle vara kul att utveckla det och kanske resa till ett annat land i framtiden.