600 nya lundastudenter

- in Nyheter
@Beri Zangana

Idag anlände drygt 600 internationella studenter till Lund.

Nycoll Ong har rest från Singapore. Foto: Jens Hansen.
Nycoll Ong har rest från Singapore.
Foto: Jens Hansen.

Det är en lugn stämning på Ingvar Kamprad Designcentrum denna morgon. Drygt 600 internationella studenter från världens alla hörn förväntas dyka upp under dagen. Hittills syns endast ett fyrtiotal som är fullt upptagna med att ”checka in” på sina kurser och skaffa biljetter till olika aktiviteter som bland annat sittningar.

Nycoll Ong har rest från Singapore och är ganska trött när hon kommer fram till IKDC. Det är första gången hon är i Sverige och hennes intryck av Lund är inte särskilt överraskande.
– Det är väldigt kallt men rent i staden.
– Jag ska läsa masterkurser i biologi, säger Nycoll Ong.

Tillbaka för att plugga
Runt om Nycoll Ong har andra studenter fullt upp med inskrivningen och det är mycket info som ska hämtas in. En av dem är ingenjörsstudenten Johanne Sceidel från Tyskland som besökte Sverige för två år sedan. Men nu är han tillbaka för att plugga maskinteknik och även lära sig lite svenska.
– Lund är en studentstad och det är vad jag var ute efter.
– Nu ska jag checka in, köpa biljetter till sittningar och sen bege mig till mitt nya boende. Men jag vet inte var det ligger än, säger Johanne Sceidel.

Maria Johansson har arrangerat ett tiotal Arrival Days i Lund. Foto: Jens Hansen.
Maria Johansson har arrangerat ett tiotal Arrival Days i Lund.
Foto: Jens Hansen.

Färre på hösten
Maria Johansson som är ansvarig för Arrival Day och har arrangerat det sedan 2009. Hon har hunnit med att arrangera mer än ett tiotal ankomstdagar. Idag förväntar hon sig många glada studenter och helst inga tåg- och flygförseningar.
– Syftet är att ha ett samlat välkomnande, Arrival Day är startskottet för mottagningen av internationella studenter, säger Maria Johansson.
– Vi får studenter från femtio olika länder men topp fem är USA, Tyskland, Australien, Singapore och Kanada. Nu i vår kommer väldigt många från Australien, säger Maria Johansson.

Lämnar värmen
På Lunds centralstation rullar ett tjugotal internationella studenter in på perrongen. Här befinner sig bland César Costa om flygit över Atlanten och från värmen i fotbollslandet Brasilien. Han har lämnat den “glada staden” Porto Alegre.
– Jag har varit Köpenhamn i en vecka nu. I Lund ska jag plugga management en termin, sen får jag se om jag stannar längre, säger han.

Från lägenhet till korridorsrum
Utanför IKDC väntar Marie-Victoria Simon från Tyskland på bilen som ska köra henne till Spoletorp där hon ska bo. Väl framme på Spoletorp är det dags att ställa i ordning det nya rummet som är lite annorlunda från det hon vanligtvis har hemma i Bonn.
– I Bonn har jag en egen lägenhet med kök, sovrum och vardagsrum. Men jag är van. Innan det bodde jag i studentkorridor, precis som jag ska göra nu.

Hennes förstaval var Delphiområdet men Marie-Victoria Simon klagar inte. Hon är i Sverige och gillar landet. Tidigare har hon varit på semester i Bohuslän och Stockholm. Ute i korridoren väntar två andra studenter som också flyttat in under dagen.
– Nu måste jag packa upp men först ska vi gå och handla lite, säger hon.

Marie-Victoria Simon har anlänt till Spoletorp.  Foto: Jens Hansen
Marie-Victoria Simon har anlänt till Spoletorp.
Foto: Jens Hansen
“Är det här jag ska bo?”
“Är det här jag ska bo?”
Marie-Victoria Simon möts av ett välkomstbrev på dörren. Foto: Jens Hansen.
Marie-Victoria Simon möts av ett välkomstbrev på dörren.
Foto: Jens Hansen.
“Här ska jag nog trivas!”
“Här ska jag nog trivas!”. Foto: Jens Hansen