Så hittar novischerna hem

- in Novisch, Nyheter

Vill du festa som Gatsby, kasta dig in i ett drömlikt novisch-Inception eller likt Juno bli stöttad av indievänner?
Dags för novischerna att välja nation.

Inskrivarna och novischförmännen står redo även om den stora novischruschen drar igång först nästa vecka.Vi har besökt tre nationer som är redo att möta de nya studenterna.

Ett parallellt universum
På ett regnruskigt Tornavägen ligger Västgöta nation. Bakom expeditionen ligger ett mysdunkelt rum med fåtöljer och levande ljus där novischförmannen Jonna Restin tar emot novischerna. Hon har en del tips till de nya studenterna.
– Besök alla nationer för att ta reda på var du vill bli medlem. Gå med i den som känns mysigast. Sup inte bort dig – du kommer inte hitta hem! Ta med en karta, det är bra att ha när mobilen är död och du är vilsen, säger Jonna Restin.

Den som är ny på Västgöta får prova på femkamp och en hel del sittningar, middagsfester med andra nationsaktiva.
– På visboksinsjungningen sjunger vi igenom nationens sångbok. Det är väldigt högt tryck och många gamla medlemmar vill gå, men novischerna får förtur, säger Jonna Restin.

På frågan om vilken film som bäst beskriver novischperioden på Västgöta får hon klura lite men efter diskussion med inskrivarna kommer hon fram till:
– Inception, ett parallellt universum att förlora sig i. Verkliga världen finns kvar parallellt men novischperioden är en magisk alternativ verklighet, säger Jonna Restin.

– Få ingen panik om du inte har bostad. Det löser sig alltid på något sätt, säger Carl Johan Aru, notarie på Malmö nation. Foto: Jens Hansen.
– Få inte panik om du inte har bostad. Det löser sig alltid på något sätt, säger Carl Johan Aru, notarie på Malmö nation.
Foto: Jens Hansen.

Festa i city
Ett stort gäng väntar på novischerna i den ljusa puben på Malmö nation. Här är det full fart och många volontärer, även om inte fullt så många novischer hittat in än.

Efter sju terminer vardera har notarien Carl Johan Aru och novischtjänstemannen Sonya Kryƶanski mycket att lära novischerna.
– Våga fråga så missar du inget. Det kan vara svårt att fatta modet när man är ny men snacka med folk i plugget, där du bor och på nationen, säger Sonya Kryƶanski.
– Testa många olika grejer. Nationer är kul men det finns så mycket annat. Så utforska och var nyfiken, säger Carl Johan Aru.

Malmö nation må vara en av Lunds största sett till antalet medlemmar men jobbar för att alla ska känna sig som hemma.
– Vi vill få alla novischer att känna sig välkomna på nationen på en gång, därför har vi novischpubar för att visa att puben är ett ställe där man alltid kan hänga, säger Sonya Kryƶanski.

Novischtjänstemannen Sonya Kryƶanski på Malmö nation ser fram emot novischperioden. – Gemenskapen är det som folk gillar mest. Det är lätt att känna sig som hemma, säger hon. Foto: Jens Hansen.
Novischtjänstemannen Sonya Kryƶanski på Malmö nation ser fram emot novischperioden.
– Gemenskapen är det som folk gillar mest. Det är lätt att känna sig som hemma, säger hon.
Foto: Jens Hansen.

Det är en kamratliga stämning bland funktionärerna men det är kanske de stora festerna som utmärker Malmö nation. När de ska beskriva nationens novischperiod med en film är svaret därför inte allt för förvånande.
– Vi är väldigt bra på fest så The Great Gatsby – det är lite dekadent och glamoröst. Minus att man dör på slutet, säger Sonya Kryƶanski.

Nation med indiekänsla
Expeditionen där inskrivaren Karl Skagert Hellendal väntar på novischer, är intim. Det står bullar på bordet och är charmigt rörigt, det känns som att komma hem till en ytlig bekant.

Karl Skagert Hellendal vill påminna alla nyblivna studenter om att faktiskt plugga.
– Hitta stället där du pluggar bäst. Själv gillar jag nya Lux och att sitta högst upp i universitetsbiblioteket. När du är ny i stan är nationer ett sätt att knyta kontakter och du träffar en myriad av studenter – folk från olika utbildningar. Men kom ihåg att hålla dig i fas i plugget, säger Karl Skagert Hellendal, inskrivare på Wermlands nation.

– Wermlands är en bra nation om man är miljöintresserad. Det är Sveriges första kravmärkta nation, säger Karl Skagert Hellendal. Till höger om honom sitter kurator Sebastian Andersson. Foto: Jens Hansen
– Wermlands är en bra nation om man är miljöintresserad. Det är Sveriges första kravmärkta nation, säger Karl Skagert Hellendal. Till höger om honom sitter kurator Sebastian Andersson.
Foto: Jens Hansen

Som novisch på Wermlands får du prova på det mesta, jobba, klubba och pubba.
– Jag ser mest fram emot paradishänget vi ska ha 12 februari, som kommer vara helt alkoholfritt. Då förvandlar vi källarpuben till en tropisk plats med pool och kokosnötsbowling, säger Karl Skagert Hellendal.

Så slutligen, om novischperioden på Wermlands skulle vara en film, vilken?
– Juno, en romantisk indiefilm med humor. Det är mycket knas men löser sig på slutet. Alla håller hennes rygg och stöttar henne, säger Karl Skagert Hellendal.

 

Vet du inte vilken nation du ska välja? Klicka dig runt på deras hemsidor eller gör ett besök. Inskrivningsperioden pågår till den 8 februari.

Östgöta nation har inskrivning:
Måndag – Fredag 10-18
Lördagar 11 – 13

Västgöta nation har inskrivning:
Måndag – Onsdag 10-18
Torsdag 10-19
Fredag 10-18

Smålands nation (ej med i Kuratorskollegiet och Studentlund) har inskrivning:
Måndag – Onsdag 12-17
Onsdagar14-19
Fredag 12-17

Lunds nation har inskrivning:
Måndag−Fredag 10−18
Lördag – Söndag 12−14

Malmö nation har inskrivning:
Måndag – Fredag 10-18
Lördag 12-13

Helsingborgs-Landskrona nation har inskrivning:
Måndag – Fredag 10-18

Sydskånska nationen har inskrivning:
Måndag – Fredag 10-18

Kristianstads nation har inskrivning:
Måndag-Tisdag 10-18
Onsdag 10-19
Torsdag-Fredag 10-18

Blekingska nationen har inskrivning:
Måndag−Fredag 10−18
Lördag 12−14

Göteborgs nation har inskrivning:
Måndag – Fredag 10-18

Hallands nation har inskrivning:
Måndag – Fredag 10-18

Kalmar nation har inskrivning:
Måndag-Fredag 10-18

Wermlands nation har inskrivning:
Måndag-Fredag 12-17

_DSC8638