Smalt och brutalt

- in Nyheter

Ny termin, nya möjligheter. Studentlivet och nationer i all ära mendet finns så mycket mer. Här kommer mina tre bästa tips för att få uppleva lite smalare (och brutalare!) spelningar under de kommande veckorna.

Gazelle-Twin
Gazelle Twin kommer till Malmö och Inkonst 28/1. Bild: Gazelle Twin.

Gazelle Twin – Inkonst, Malmö 28/1

Med nya albumet ”Unflesh” blev brittiska Elizabeth Bernholz alla experimentella electronicafans tillika recensenternas favorit under 2014. Det är skoningslöst och smått skräckinjagande, men framför allt fantastiskt bra. Hårda synthar, pulserande industriella beats och kanske framför allt Bernholz egensinniga variant på popmusik skapar en stämning som är svår att förklara i ord. Det måste helt enkelt upplevas. Det gör heller inte saken sämre att hon spelar på Malmös kanske mest intressanta scen Inkonst.

jj – Babel, Malmö 30/1

Den något ojämna popduon jj har med jämna mellanrum släppt album och EP:s med varierande kvalitet sen 2009. Under förra året lånade de ut sin drömska touch på Lorentz hyllade ”Kärlekslåtar” men släppte också själva albumet ”V”. Det visade sig vara en av höjdpunkterna i deras karriär, inte minst för den fantastiska singeln ”All White Everything”. När de besöker Malmö och Babel i januari hoppas vi att de valt det absolut bästa ur sin repertoar.

Ólöf Arnalds – Mejeriet, Lund 13/2

Det känns alltid lite tråkigt att behöva slänga sig med uttjatade uttryck som egensinnig, men jag vet i ärlighetens namn inget som bättre beskriver isländska Ólöf Arnalds popmusik. Men sen har hon ju också varit medlem i experimentella bandet múm, så att Arnalds tar ut svängarna känns inte särskilt förvånande. Skivan ”Palme” släpptes i mitten av 2014 och nu får vi i Skåne äntligen en chans att uppleva Arnalds live. Visst, det är inte förrän om en månad men det är med all säkerhet värt att vänta på.