5 udda chips till Melodifestivalen

- in Nyheter
DSCN0063
Foto: Axel Hilleskog

Det vankas Mello med soffhäng och snacks – vad passar då bättre än att arrangera ett chipstest?

För att göra testet lite roligare och inte basunera ut att Lundagård älskar Sour Cream And Onion, valde jag ut fem udda smaker från tillverkare som betonar att chipsen är handtillverkade och att naturliga kryddor har använts. Följande smaker valdes ut: Tryffel, Honey-Barbecue Kettle Chips, Lakrits, Lime & Peppar och Umami.

Testet utfördes på Lundagårds redaktion. Undertecknad deltog inte utan istället utsåg jag tre medarbetare som fick delta i ett blindtest av chipsen. Inga av deltagarna har någon koppling till chipsindustrin.

Här är resultaten:

5. Chipsen som hamnade på 5:e plats fick följande omdömen: ”Blä!”, ”smakar smuts”, ”no deal” och ”vad fan är det här!?”. Med totalt 2 poäng av 15 möjliga, hamnade de stackars lakritschipsen på sista plats.

4. På 4:e plats med totalt 6 poäng finner vi – Umami-chipsen. Omdömena löd: ”Tråkiga”, ”tråkiga med lökig eftersmak” och ”smakar gott men väldigt lite”.

3. På plats nummer tre med totalt 7 poäng hamnade – Lime & Svartpeppar. Bland utlåtandena finner vi: ” Tråkiga och torra”, ”neutral smak” och ”smaklösa och sega”.

2. På en hedrande andra plats med 11 poäng, endast en poäng bakom ettan, finner vi – Honey Barbecue Kettle Chips. Två av domarna gav höga poäng med motiveringarna:  ”Smakar som söt bacon”,och ”smakar som  räkor och vinägerchips fast godare än vinägerchips”. Men trots den fina placeringen, blev chipsen även rejält sågade av den tredje testpersonen, som ansåg att chipsen smakade ”syntet och taco”.

1. Och slutligen, vinnaren som fick deltagarnas smaklökar att dansa, blev:

Tryffel
Foto: Axel Hilleskog

Omdömena löd: ”Spännande kryddning och jag vill ta fler”, ”stark smak, lite som grillchips” och ”ordentlig smak och sälta”.

Sammanfattningsvis blev det dock ett halvdant resultat för de naturliga och handtillverkade chipsen. Kanske är det trots allt i de stora chipsföretagens laboratorium, som de godaste chipsen tas fram?