Den galopperande studentföreningen

- in Föreningen

För alla hästälskare finns Lunds Akademiska Ryttarsällskap. Den sista februari anordnade föreningen årets första hopptävling vilket firades med utgång på nation – i ridkläder.


Det är lördag eftermiddag. Solen tittar fram genom de gråa molnen över ridbanan vid Getingevägen där Lunds Akademiska Ryttarsällskap, LARS, ska hålla sin första tävling för året. Men de varma vårkänslorna försvinner snabbt när man kliver in i ridstallet där tävlingen ska äga rum, för här är det kallare än utomhus. Stämningen bland medlemmarna är familjär och avslappnad. En tävlande dyker upp och säger sig vara ganska bakis. ”Då kanske dom andra har en större chans”, får den bakfulla ryttaren som svar. Medlemmarna hjälps tillsammans åt att sätta upp hindrena inför hästhoppningen. Det skämtas friskt och humöret är på topp.

LARS – mer än bara ridning

Sofia Danielsson Foto: Lukas J. Herbers
Sofia Danielsson Foto: Lukas J. Herbers

– Det bästa med LARS är att vi har medlemmar med olika bakgrunder och erfarenheter av ridning, här finns både de som har ridning som hobby och ryttare som tävlat internationellt, säger Sofia Danielsson, ordförande i föreningen.

Halvvägs in på höstterminen, förrförra året, påbörjade hon sina studier i beteendevetenskap men kände att det var svårt att komma in i klassen och sökte sig därför till LARS.
– Jag blev mottagen med öppna armar och det var väldigt lätt att bli en del av gänget, säger Sofia Danielsson, som även är festansvarig i föreningen.
– Om tre veckor ska vi ha en bal tillsammans med officerssällskapet, vilket är en tradition sedan 25 år. Vi brukar även ha sittningar. Efter dagens tävling ska vi käka pizza och sedan drar vi traditionsenligt ut på nation i våra ridkläder.

Alla måste inte rida
Flera av LARS medlemmar är supportrar som hänger med ut på fester och hjälper till under tävlingar. En av dem är Marcus Andersson.
– Jag kommer från landet och har ridit mycket, men det har jag helt enkelt inte tid med längre. Genom LARS kan jag hålla intresset vid liv och hänga med på tävlingar runt om i Sverige. Det är väldigt kul att se hur peppade ryttarna blir trots att de bara är studenter, säger Marcus Andersson.

Men om man vill rida i Lunds Akademiska Ryttarsällskap ställs det krav.
– Vi har inte möjlighet att erbjuda nybörjarlektioner och ställer därför krav på att man måste kunna hantera en häst, säger Sofia Danielsson.
Ridlektionerna ges i Lunds Civila Ryttarförenings stall varje måndag. Ryttarna delas in i två grupper utifrån erfarenhet och turas om att träna varannan måndag.

Internationella tävlingar
En av de mer erfarna ryttarna är Maria Svantemark.
– Att gå med i LARS är ett av de roligaste valen jag har gjort. Genom föreningen har jag kommit till platser och tävlingar som jag aldrig skulle ha besökt annars. Jag har fått tävla på den rumänska landsbygden och i Student-VM i Aachen, Tyskland, vilket är en väldigt prestigefull arena att rida i, säger Maria Svantemark.

Daniel Bell, vinnare och redo för SM. Foto: Lukas J. Herbers
Daniel Bell, vinnare och redo för SM. Foto: Lukas J. Herbers

Final, pizza och utgång
Vid halv sju gör de två finalisterna i dagens hopptävlingen, Daniel Bell och Alexis Vaujany, sig redo.
– Nu måste de skynda sig! Pizzan är ju snart här, säger Sofia Danielsson och andra medlemmar håller med.

Finalen går undan och hästarna tar sig lätt över hindren, till synes utan att bromsa in. Daniel Bell vågar sig på det svåraste hindret som ger arton bonuspoäng, men avdrag om ryttaren misslyckas. Med viss darr tar han sig över hindret, vilket till slut gör honom till vinnaren. Han kan nu sikta sig in på Student-SM som hålls i Lund i maj.

Hungriga och frusna medlemmar ger honom en runda applåder. Nu blir det äntligen pizza och utgång på nation. Men först ska alla hjälpa till att plocka ner hindrena.

LUNDS AKADEMISKA RYTTARSÄLLSKAP

Grundad: 1959
Verksamheter: Ridlektioner, tävlingar, studentbaler, sittningar och fikastunder.
Antal aktiva medlemmar: ca 100
Bli medlem: Det finns tre olika medlemskap: medlemskap med och utan LCR (Lunds civila ryttarförening) och passivt medlemskap. Genom det förstnämnda kan man delta i samtliga aktiviteter och tävlingar. Utan LCR kan medlemmar ej delta i nationella tävlingar. Passivt medlemskap i LARS fås genom medlemskap i LCR och ger rätten att delta i LARS kostnadsfria aktiviteter men inte i studentryttartävlingar.
Kostnad för medlemskap i LARS och LCR är 50 kronor/termin respektive 250 kronor/år.
För samtliga medlemskap krävs även medlemskap i AF.

Under våren har Lundagård en artikelserie om föreningar i Lunds studentliv. Har du tips på någon förening vi borde skriva om? Tipsa oss på lundagard@lundagard.se