Skandaler och kusligheter på Villa Diodati

- in Recension, Spex

Romantikens elit har samlats för att diskutera vetenskap och vidskeplighet, ha poesidueller och picknick. Och rädda liv. 1816 är ett år som inget annat. Lundagård har recenserat Helsingkronasspexet Mary Shelley.

Året är 1816 och vetenskapsmän, poeter och allmänt löst folk har precis anlänt till det hemsökta Villa Diodati i Genève och Schweiz. Halvsystrarna Mary Shelly och Claire Clairmont är inte likvärdigt exalterade över att tillbringa en tid på den schweiziska landsbygden. Den store poeten Lord Byron sippar vin ur en dödskalle och är konstant onykter eller bakfull. Percy Shelley är vidskeplig och rädd och Sten Frankell är förmodligen den snällaste tjänaren någonsin.

Spexet blir allt mer spännande för varje akt. Helsingkrona presenterar det hela som ett ”skräcks” och publiken skräms av spökhistorier om bland annat Jan Björklunds skolpolitik, vilket kan kännas rätt lamt och mindre aktuellt. Också skandalerna och konflikterna på Villa Diodati intensifieras genom de fyra akterna.

Dekoren fungerar bra, men möjligtvis liknar den gamla utrustningen mer en robot, generöst inlindad i silvrigt blänkande papper. Även om vi hela tiden blir introducerade till nya karaktärer håller spexet reda på de flesta trådar och avslutar de historier som påbörjats. Det märks att skådespelarna har kul på scen och de gör en stark insats även om sången ibland brister lite. Populärast på scen är Drak-Ulla med sin grova västgötska och yxa i högsta hugg.

Framförallt är de politiskt satirska skämten och spökhistorierna roliga. De varvas med torra, men ändå roliga, ordvitsar. Spexet lyckas på ett roligt sätt att väva in aktuella händelser som den guldiga och vita eller blå och svarta klänningen med Måns Zelmerlöw.

Helsingkronaspexet lyckas tolka vistelsen på Villa Diodati på ett kusligt och roligt sätt och när ridån går ner känner sig nog ingen missnöjd.

Bästa skådespelarinsats: Madame Diodati

Bästa erbjudande: ”Får det lov att vara en bulle i ugnen till det? Den är bakad med ägg. Och säd.”

Publikfavorit: När Drak-Ulla störtar in med yxa i hand och utbrister ”Vem var det som kasta?”

Bästa replik: ”Du är ju ändå anställd, i framtiden kommer alla att vara praktikanter”.

Text: Camilla Göth
Foto: Jonas Jacobson

 

 

Helsingkronaspexet ger Mary Shelley eller ”Det är något med ond bråd död som kittlar sinnena”

 • Var: Helsingkronas gillestuga, Tornavägen 3
 • När: PREMIÄR torsdag 26/3 19.30
  Fredag 27/3 19.30
  Sittningsföreställning lördag 28/3 18.00
 • Pris: Torsdagsföreställningen 80 kronor (student/pensionär), 120kr (övriga)
  Fredagsföreställningen 80 kronor och endast för studenter
  Lördagsföreställningen: 250/150kr(student), 300/200kr (övriga) (i priset ingår 3-rätters sittning med/utan alkohol).
  Betalning sker i dörren (endast kontanter).
  För att boka biljetter till torsdags- och fredagsföreställningarna mejlar du spex@helsingkrona.se