De väljs att representera dig

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

För andra gången någonsin kommer Lunds universitets studentkårer ledas av två kvinnor.

Nu är det beslutat. Under tisdagens valting i Edens hörsal gick kårerna på valberedningens linje och valde Cecilia Skoug och Linnea Jacobsson till Lunds universitets studentkårers, Lus, presidium för det kommande verksamhetsåret.

Medan Lus har haft flera helt manliga presidier genom åren, är det här blott andra gången som två kvinnor väljs att vara universitetets främsta studentpolitiska företrädare. Första och hittills enda gången tidigare var för åtta år sedan.

Representerar 40 000 studenter
Ordförande blir Cecilia Skoug, som för ett år sedan var ordförande för Medicinska föreningen, tillika språkrör för Corpus Medicum. Linnea Jacobsson blir vice ordförande, och är för tillfället sittande ordförande för Samhällsvetarkåren.

I november fyller Lus 20 år, då det bildades efter att Lunds studentkår upplösts. Ur det bildades kårer som representerar varje fakultet, och alla dessa kårer är anslutna till Lus som fungerar som en paraplyorganisation. Sammanlagt kommer Lus presidium företräda över 40 000 studenter.

Plats för hjärtefrågor
Förutom ceremoniella uppdrag blir nu Cecilia Skougs och Linnea Jacobssons främsta politiska uppgift att driva de frågor som kårerna vill belysa – mot universitetet, regionen, nationellt och i media. Men det kommer även finnas utrymme för vissa hjärtefrågor.
– Jag vill gärna arbeta vidare med jämställdhetsfrågan och högskolepedagogiken på universitetet, sa Cecilia Skoug när hon blev nominerad.

Cecilia Skoug och Linnea Jacobsson tillträder 1 juli.

Men vilka är egentligen det kommande Lus-presidiet och vad tycker de om högaktuella studentfrågor? Lundagård återkommer med en djupare koll – håll utkik!