Ordinär oordning i rätten

- in Kultur, Kultur & Nöje, Recension, Spex

Spegatspexarna går in i domstolen, men ut lika snabbt, när föreställningen Ordning i rätten sätts upp i AF-borgen. En brokig sketchföreställning med en hel del guldkorn, enligt Lundagårds recensent.

Spegatspexet kliver in i domstolen i föreställningen Ordning i rätten.
Spegatspexet kliver in i domstolen i föreställningen Ordning i rätten. Foto: Dimitris Kalandranis.

Ordning i rätten är enligt Spegatspexarna ett tvåaktsspex i domstolsmiljö – en spexig revy kan kanske vara en lämpligare beskrivning. Visst tar det fart i en rättsal men snart kastar sig spegatspexarna in i nya miljöer och domstolen, och dess karaktärer, är glömda. Det är en kavalkad av olika sketcher där vi får möta en filosoferande vaktmästare, kaffesugna kommunalpolitiker och en dramatiker med datastrul.

Tvära, men smidiga kast, det är ett högt tempo och snabba byten. Ibland kommer vändningarna lite väl abrupt men det höga tempot hjälper publiken att glömma och förlåta lågvattenmärken och istället serveras det nya galenskaper. Det är en brokig skara karaktärer och en handfull sketcher, där den energiska programledaren för kolonilotto sticker ut.

Föreställningens svaghet är även den främsta styrkan: flamsighet med viss självdistans. Vilket leder till en del oklara vitsar men även geniala skämt. Ett gäng turister som ger upphov till en svengelsk guidning i rättssalen får publiken till extas.

Balansen mellan buskisliknande mimik, flummig filosofi och framförallt matallergikernas förvirrade möte för tankarna till den svenska komedin Yrrol. Något som i spexsammanhang känns rätt retro och förvånansvärt uppfriskande.

Sammantaget är det oklart vad som egentligen hände på scenen i konsertsalen, men spegatspexarna visar på ett vinnande koncept: en spexig revy som inte drar sig för att flamsa. Våga friskt och kör till 110 procent. Med entusiasm och absurditeter kommer de långt.

Bästa replik: Hörde ni att borgmästaren köpte smörgåstårta för hela kulturbudgeten och åt båda bitarna själv?

Bästa sångnummer: Allting går att lösa med en fikapaus

Bästa biss: Kalles klätterträd

Bästa urspårning: Kolonilotto

FÖRESTÄLLNINGAR
Ons 15/4 19.30 – Premiär
Tors 16/4 18.30, 21.00
Fre 17/4 18.30, 21.00

BILJETTER köpes
– via valfri spexare
– på Studentinfo i AF-Borgen
– genom att maila biljetter@spegatspexet.se

PRIS
120 kr för medlem i studentlund
160 kr för övriga
+40 kr ger dig en reserverad plats och fika.