Så blir vädret på Siste april

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Blir det regn eller solsken? Nils Holmqvist på SVT tycker att du ska ha en back-up plan inför Siste april.

– Det brukar vara stora skillnader i väder kring just Siste april. Vi får hoppas att regnet inte når Stadsparken imorgon, säger förre lundastudenten och meteorologen Nils Holmqvist. Foto: SVT
– Det brukar vara stora skillnader i väder kring just Siste april. Vi får hoppas att regnet inte når Stadsparken imorgon, säger förre lundastudenten och meteorologen Nils Holmqvist.
Foto: SVT

Nils Holmqvist presenterar vädret på SVT och har tidigare läst meteorologi vid Lunds och Köpenhamns universitet. I dag skiner solen i Lund, men vädret kommer slå om.
– Den här solen kom en dag för tidigt. Men man kan ju alltid leva på hoppet – jag har haft fel förr, säger Nils Holmqvist.

Hur blir vädret i Lund imorgon?
– I natt kommer det regnmoln över Jylland som rör sig österut. När det når Lund är osäkert då det inte är homogent format. Det kan komma mer regn i Arlöv än i Burlöv till exempel. Så vi kan hoppas att det blir tamt i Lund.
Vad blir nederbörden?
– Runt 5-10 millimeter, ett ganska normalt regn. Dagen börjar med gråa moln och uppehåll, och när man börjar gå till Stadsparken kan det vara ett lätt duggande som håller i sig under förmiddagen. Under lunchen är det störst risk för regn, så kolla gärna på någon vädersida för att se när det kommer.

Använd vaxduk
Nils Holmqvist har firat Siste april flera gånger tidigare i Lund då det i regel varit bra väder. Han har några tips att dela med sig
– Ha en back-up plan där du kan samla vännerna inomhus. Annars är det klassiskt väder för Siste april – det kommer inte vara varmt, runt tio grader. Så klä dig varmt med lager på lager och sitt hellre på en vaxduk än en filt. Ett paraply kan vara bra att ha.

Hur ska du själv fira Siste april?
– Jag jobbar på morgonen så jag stiger upp kvart i tre för att sända Gomorron Sverige. Sen åker jag till Malmö på eftermiddagen för att hinna grilla lite på kvällen då det förhoppningsvis är uppehåll, säger Nils Holmqvist.