TEDx i Lund drar stort intresse

- in Nyheter
@Casper Danielsson

4500 personer har visat intresse för blott 100 platser. Höstens TEDx–föreläsning i Lund får Lundaborna att komma i gång. 

TED talks har inspirerat personer världen över med korta och inspirerande föreläsningar. För att sprida sin gospel är det möjligt för privatpersoner att dra nytta av TED:s varumärke och anordna fristående och oberoende event i dess namn. Det gör studenterna och vännerna Peizhen He och Kathy Wu.

”Alla har drömmar”
Konceptet är inte helt ovanligt i landets större städer, men i Lund har det inte anordnats sedan två år tillbaka. Men den 10 oktober är det dags igen. Temat för föreläsningarna är ”växande drömmar” och nio olika talare kommer att ta plats på scenen.
– Alla har drömmar men det är inte alla som vågar ta steget till att faktiskt förverkliga dem – tanken med detta är att inspirera folk till att våga jaga sina drömmar, säger Peizhen He.

Kathy Wu och Peizhen He. Foto: Casper Danielsson
Kathy Wu och Peizhen He. Foto: Casper Danielsson

Stor spridning
Talen får vara max 18 minuter långa och ska både vara roliga och inspirerande, enligt Peizhen He. Och det är en stor spridning bland ämnena. 
Entreprenörer, forskare och en ung, kvinnlig företagsledare finns bland föreläsarna för att prata om drömmar.
– Det är väldigt varierande bland talarna – oavsett vad de arbetar med. Några talar om drömmar som är knutna till sin världsbild, säger Kathy Wu.
– Det finns väldigt många olika drömmar och vi har låtit våra talare tolka begreppet och temat fritt. Några ämnen kan också bli rätt tunga, fyller Peizhen He i.

4500 intresserade
TED talks är ett erkänt koncept som slår högt i djungeln av föreläsningar. Och det märks bland intresset. 4500 personer har anmält sitt intresse på Facebook, men i verkligheten är det bara drygt två procent av dem som kan komma. Det finns plats för 100 människor och att gå är gratis, men däremot har Peizhen He och Kathy Wu en ganska omfattande ansökningsprocess. För att kvalificera sig måste man svara på frågor om sina drömmar och intressen.
– Vi vill ha en mångfald och vill att de som är genuint intresserade ska kunna komma – det ska inte handla om pengar. Vi vill att de som kommer verkligen är motiverade, säger Kathy Wu.

Varför vill ni anordna detta i Lund?
– Lund är som en sprudlande kunskapsgryta, så det är rätt bra att samla allting på en plats, säger Peizhen He.

Vill fortsätta
Efter det stora intresset för föreläsningarna har vännerna fått blodad tand och hoppas kunna anordna fler TEDx–föreläsningar framöver.
– Vi vill definitivt fortsätta. Vi hade velat arrangera ett TEDx–event i Malmö nästa gång, säger Kathy Wu.