Studenter charmade till sig bostad

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under torsdagen anordnade BoPoolen ett bostadsmingel och speeddejt för bostadsuthyrare och studenter.

Andrahandsmarknader är inte oproblematiska och det är svårt att veta om personen bakom bostadsannonsen alltid är den hen utger sig för att vara. För att avdramatisera förhållandet anordnade BoPoolen tillsammans med Hyresgästföreningen under torsdagen speeddejting mellan hyresgäst och hyresvärd.

20 rum och 25 studenter
Närmare 20 olika rum ställdes upp för uthyrning och drygt 25 studenter dök upp för att botanisera bland de olika erbjudandena. De blivande hyresgästerna gick runt till uthyrarna för att presentera sig själva och själva ta reda på vad som med de olika uthyrarna – som en speeddejting fast med bostäder, alltså. Efter kvällen fick de båda parterna välja vilka personer de skulle kunna tänka sig att bo med. Om uthyrare och student väljer varandra kommer BoPoolen att lämna ut kontaktuppgifter.
– Vi gjorde detta för att det inte ska bli någon pressad situation för någon av parterna, säger Sofie Selin, ansvarig projektledare på BoPoolen, Lunds universitets studentkårers andrahandsförmedling för bostäder.

Gustav Frelin, uthyrare. Foto: Casper Danielsson
Gustav Frelin, uthyrare. Foto: Casper Danielsson

Bra med face-to-face
En av personerna som hyrde ut ett rum var Gustav Frelin. Hans tidigare inneboende har precis flyttat och nu letar han efter nytt sällskap.
– Jag tycker att detta är bra. Det är bra att mötas face-to-face för att få en bild av vem personen man ska bo tillsammans med är, säger Gustav Frelin.

Är kemin med den inneboende viktig?
– Den är viktig. Men vi får se hur det går – jag är här för att vidga mina vyer, säger han.

En person som det gick bra för är utbytesstudenten Guangpeng Liu. Efter speeddejtingen hade han hittat fyra uthyrare som han kunde tänka sig att bo hos.
– Jag tycker att det här är väldigt bra för såväl personen som hyr ut som hyr. Det är bra att veta vem man hyr ut till, säger han.

speeddejt-enkät
Guangpeng Liu letade efter ett rum under torsdagen. Foto: Casper Danielsson

Rektor och kommunalråd talade
Innan speeddejtingen drog igång höll Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz och kommunstyrelsens ordförande i Lund Anders Almgren (S) varsitt anförande.
– Detta är ett jättebra initiativ som jag tror kommer kunna bli ännu större i framtiden, säger Torbjörn von Schantz. Anders Almgren fyller i:
– Upplägget är jättebra och vi ställer oss bakom det till hundra procent.

Även ett framförande om olika juridiska förhållande som uthyrare bör tänka på  hölls och personer gavs även möjligheten att ställa frågor. Sofie Selin på BoPoolen var nöjd med evenemanget och hoppas kunna utveckla det i framtiden.
– Jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta med det i framtiden. Just nu ser det lovande ut, men vi får sätta oss ner och utvärdera detta framöver, säger hon.